Προβλέψεις ανάπτυξης από την Παγκόσμια Τράπεζα

Στην τελευταία της έκθεση για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές, η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει αύξηση του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) κατά 2,1% φέτος, ενώ στην προηγούμενη έκθεση της προέβλεπε ανάπτυξη 1,7%. Παρόλα αυτά, η πρόβλεψη της Παγκόσμιας Τράπεζας παραμένει κάτω από την αυξητική ρυθμικότητα του ΑΕΠ κατά 3,1% που καταγράφηκε το 2022. Η παράταση της νομισματικής σύσφιξης και οι αυστηρότεροι πιστωτικοί όροι πρόκειται να επηρεάσουν αρνητικά την παγκόσμια ανάπτυξη στο υπόλοιπο του 2023, σύμφωνα με την ίδια την Τράπεζα.

Η Τράπεζα προβλέπει ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα συνεχίσει να επηρεάζεται από τη νομισματική σύσφιξη και τους περιορισμούς που σχετίζονται με τον COVID-19 και στο επόμενο έτος. Η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει ανάκαμψη της παγκόσμιας ανάπτυξης στο 3% το 2025.

Σχετικά με τις χώρες, η Τράπεζα προβλέπει ανάπτυξη της οικονομίας των ΗΠΑ κατά 1,1% το 2023, ενώ προηγουμένως προέβλεπε αύξηση 0,5%. Η ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας αναμένεται να φθάσει στο 5,6%, έναντι 4,3% που προβλεπόταν τον Ιανουάριο. Ωστόσο, η πρόβλεψη για την ανάπτυξη των ΗΠΑ για το 2024 μειώθηκε στο 0,8% από 1,6% που προβλεπόταν, ενώ η πρόβλεψη για την Κίνα μειώθηκε κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες, στο 4,6%. Η πρόβλεψη για την ανάπτυξη της ευρωζώνης αυξήθηκε στο 0,4% το 2023, αντί για την προηγούμενη πρόβλεψη της σταθερότητας του ΑΕΠ. Για το 2024, προβλέπεται μείωση στο +1,3% από το +1,6% που προβλεπόταν αρχικά.

δειτε ακομα