Οι εταιρικές κερδοφορίες συνέβαλαν στον πληθωρισμό σύμφωνα με Λαγκάρντ

Το 2022, ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε στην Ευρώπη και η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, αναφέρει ότι αυτό συνέβη κυρίως λόγω της πανδημίας Covid-19 και της αύξησης των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας. Εντούτοις, μέρος του κόστους δεν οδήγησε σε χαμηλότερα περιθώρια κέρδους σε ορισμένους τομείς το 2022, αφού οι εταιρείες μετέφεραν πλήρως τα κόστη στους καταναλωτές χωρίς να συμπιέζουν τα περιθώρια.

Σύμφωνα με την Λαγκάρντ, αυτή η συμπεριφορά μπορεί να είναι μια αντίδραση της αγοράς σε μια αναντιστοιχία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης ή συντονισμένη συμπεριφορά από τους επιχειρηματίες. Κατά τη γνώμη της, αυτό το φαινόμενο ενισχύθηκε από την κατάσταση όπου όλοι βρέθηκαν στην ίδια κατάσταση και επομένως, όλοι δικαιολογημένα αυξήσαμε τις τιμές. Η πρόεδρος της ΕΚΤ εξέφρασε τη λύπη της για την έλλειψη στοιχείων σχετικά με το θέμα και δήλωσε ότι η κερδοφορία των εταιρειών ήταν ένας από τους παράγοντες που συνέβαλαν στον πληθωρισμό.

Η ΕΚΤ έχει ορισμένα στοιχεία που βοηθούν στην κατανόηση του ζητήματος αυτού. Για παράδειγμα, τα στοιχεία της ΕΚΤ για την ετήσια αύξηση του ακαθάριστου λειτουργικού πλεονάσματος (EBITDA) των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων στη ζώνη του ευρώ, αποκαλύπτουν έναν δυσανάλογο αντίκτυπο από τον πληθωρισμό. Το ακαθάριστο λειτουργικό πλεόνασμα (EBITDA) μετρά τον κύκλο εργασιών των εταιρειών στη ζώνη του ευρώ μείον το κόστος των ενδιάμεσων αγαθών και υπηρεσιών, καθώς και τις αποζημιώσεις που καταβάλλονται στους εργαζομένους.

2 formatOriginal

Φωτογραφία: European Central Bank/ Flickr

δειτε ακομα

δειτε ακομα