Ε.Ε.: Η Ρωσία να επιστρέψει στη συμφωνία για τα σιτηρά

Η ΕΕ καλεί τη Ρωσία να επανενταχθεί στη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία και να σταματήσει την παράνομη επίθεση και τον αποκλεισμό της Μαύρης Θάλασσας μέσω του στρατού της.

Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Πίτερ Στάνο, σχετικά με την επικείμενη συνάντηση του Προέδρου Πούτιν με τον Πρόεδρο Ερντογάν στη Μαύρη Θάλασσα.

«Η Ρωσία υπονόμευσε την πιο βιώσιμη εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών με την αποχώρησή της από την συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας τον Ιούλιο. Αυτό δεν είναι αποδεκτό», δήλωσε ο Πίτερ Στάνο, επισημαίνοντας ότι η Ρωσία επιτίθεται σε λιμενικές υποδομές και εναλλακτικούς τρόπους εξόδου των σιτηρών, θέτοντας σε κίνδυνο εκατομμύρια άτομα. Επίσης, πρόσθεσε ότι η Ρωσία επωφελείται από την κατάσταση αυξάνοντας τις δικές της εξαγωγές.

«Η γενική προσδοκία είναι η επιστροφή της Ρωσίας στη συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας και η σταμάτηση της παράνομης επιθετικότητάς της κατά της Ουκρανίας και του αποκλεισμού της Μαύρης Θάλασσας που επηρεάζει τις ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών» ανέφερε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

δειτε ακομα

δειτε ακομα