Δικαστής αποφαίνεται πως ο Trump δεν έχει ασυλία από ποινική δίωξη

Η δικαστής Tάνια Τσάτκαν απεφάνθη ότι ο Trump δεν δικαιούται ασυλία από ποινική δίωξη για πράξεις όσο ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ, αρνούμενη την προσπάθειά του να αποφύγει τις κατηγορίες για συνωμοσία για την ανατροπή των εκλογικών αποτελεσμάτων του 2020.

Καμία νομική βάση δεν υποστηρίζει ότι οι πρόεδροι των ΗΠΑ δεν μπορούν να διώκονται ποινικά μετά την αποχώρησή τους από τον Λευκό Οίκο.

Καθώς είναι ο πρώτος πρώην πρόεδρος που αντιμετωπίζει ποινική δίωξη, η δικαστική απόφαση της Τσάτκαν επιβεβαιώνει ότι «κανένας πολίτης στις ΗΠΑ, ούτε καν ο πρόεδρος, δεν είναι υπεράνω του νόμου».

Ο Trump έχει δικαίωμα ν’ ασκήσει έφεση κατά της απόφασης, καθυστερώντας έτσι την έναρξη της δίκης μέχρι να εκδοθούν αποφάσεις από το Εφετείο και ίσως το Ανώτατο Δικαστήριο. Η δίκη προγραμματίζεται να ξεκινήσει τον Μάρτιο.

Επικείμενη δίκη

Η απόφαση φέρνει τον Trump πιο κοντά στη δίκη για απόπειρα παρέμβασης στην καταμέτρηση των ψήφων και τον επικυρωμένο από το Κογκρέσο της εκλογικής νίκης του Τζο Μπάιντεν.

Ο Trump έχει δηλώσει αθώος και κατηγορεί τους εισαγγελείς ότι έχουν πολιτικές κινήτριες δυνάμεις κατά της προεκλογικής του εκστρατείας. Η υπόθεση αφορά έναν από τους τέσσερις λόγους κατηγορίας εναντίον του Trump, ο οποίος επιζητεί την επανεκλογή του στον Λευκό Οίκο.

δειτε ακομα

δειτε ακομα