Διαπραγματεύσεις για την επίτευξη προσωρινής εκεχειρίας στη Γάζα διεξάγονται στο Κάιρο

Η Χαμάς δρομολόγησε διαπραγματεύσεις στο Κάιρο με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για προσωρινή εκεχειρία έξι εβδομάδων στη Λωρίδα της Γάζας. Παράλληλα, η κατάσταση εκεί παραμένει κρίσιμη, με πληροφορίες για παιδιά που χάνουν τη ζωή τους λόγω υποσιτισμού και αφυδάτωσης να έρχονται στο προσκήνιο. Στο νοσοκομείο Καμάλ της Γάζας έχουν πεθάνει τουλάχιστον 15 παιδιά, με άλλα να βρίσκονται σε κίνδυνο.

Διαπραγματεύσεις για συμφωνία

Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι υπάρχει συμφωνία για εκεχειρία στην επικράτεια, έχοντας εγκριθεί από το Ισραήλ και αναμένεται η έγκριση της από τη Χαμάς. Προβλέπεται η απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων και Παλαιστινίων κρατουμένων στο πλαίσιο της συμφωνίας για προσωρινή κατάπαυση του πυρός.

Οι λεπτομέρειες της προόδου των διαπραγματεύσεων παραμένουν σε σκηνικό μυστικό. Η Χαμάς δεν βεβαιώνει ακόμα την επίτευξη συμφωνίας, ενώ οι Ισραηλινοί δεν έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους στις διαπραγματεύσεις.

Η πίεση για εκεχειρία εντείνεται ύστερα από προειδοποιήσεις οργανώσεων βοήθειας για κίνδυνο λιμού στη βόρεια Γάζα. Ο Jan Egeland του Νορβηγικού Συμβουλίου Προσφύγων αναφέρει πως η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη, με σημάδια λιμού και έλλειψης ανθρωπιστικής βοήθειας για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που ζουν σε ερείπια.

δειτε ακομα

δειτε ακομα