Στη Μέση Ανατολή, τα πράγματα παραμένουν τεταμένα μετά την ανακάλυψη των έξι νεκρών Ισραηλινών ομήρων. Το πολιτικό και κοινωνικό χάσμα στο Ισραήλ επιδεινώνεται καθώς χιλιάδες πολίτες βγαίνουν στους δρόμους για νέες διαδηλώσεις. Η γενική απεργία έχει παραλύσει σχολεία, νοσοκομεία και δημόσιες υπηρεσίες, ενώ ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός διατηρεί αμετακίνητη στάση σχετικά με την παρουσία των στρατευμάτων του στα σύνορα Γάζας-Αιγύπτου. Παράλληλα, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει περιορίσει τις πωλήσεις όπλων προς την κυβέρνηση Νετανιάχου, ο οποίος δέχεται κριτική και από τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, για την προσέγγισή του αναφορικά με την απελευθέρωση των ομήρων.
Η πίεση στον Μπεντζαμίν Νετανιάχου για να καταλήξει σε συμφωνία με τη Χαμάς εντείνεται, κυρίως με την απώλεια ακόμη έξι ομήρων από τη Λωρίδα της Γάζας, γεγονός που προκαλεί πολιτική αναταραχή και κριτική για την έλλειψη δράσης. Ο Μπάιντεν κατηγόρησε τον Νετανιάχου ότι δεν κάνει αρκετά για την επιστροφή τους.
Έχουν περάσει σχεδόν 11 μήνες από την αρχή της ένοπλης σύρραξης στη Λωρίδα της Γάζας, που κατέστησε την κατάσταση ακόμη πιο τεταμένη μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Οι απειλές μεταξύ των εμπόλεμων πλευρών κλιμακώνονται μετά την ανάκτηση των σορών των έξι ομήρων από υπόγειες σήραγγες.
Σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, ο Νετανιάχου ζήτησε συγγνώμη για την αδυναμία του να επαναφέρει τους ομήρους ζωντανούς και κατηγόρησε τη Χαμάς ότι τους εκτέλεσε. Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη να διατηρήσει το Ισραήλ τον έλεγχο του διαδρόμου στα σύνορα Γάζας-Αιγύπτου, υποστηρίζοντας ότι αυτό είναι κρίσιμο για να αποτραπούν μελλοντικές επιθέσεις από τη Χαμάς.