Δεύτερος γύρος με φαβορί Ερντογάν

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο σημερινός πρόεδρος της Τουρκίας, κέρδισε τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών και επιδιώκει επανεκλογή μετά από 20 χρόνια στην εξουσία. Σήμερα περίπου 61 εκατομμύρια πολίτες ψηφίζουν στον δεύτερο γύρο των εκλογών, στον οποίο ο Ερντογάν αντιμετωπίζει τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, υποψήφιο του Κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών.

Στον πρώτο γύρο, πριν από δύο εβδομάδες, ο Ερντογάν κατάφερε να κερδίσει 49,5% των ψήφων, παρά τη φθορά της εικόνας του μετά από δύο δεκαετίες στην εξουσία. Ο Κιλιτσντάρογλου κατέλαβε τη δεύτερη θέση με 45% των ψήφων.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ο Ερντογάν, ο οποίος έλαβε τη στήριξη του υπερεθνικιστή υποψηφίου Σινάν Ογκάν (τρίτος με ποσοστό 5%), θα διατηρήσει την ίδια διαφορά στον δεύτερο γύρο.

Οι περισσότερες από τις 192.000 κάλπες θα κλείσουν σε λίγο, αφού έμειναν ανοιχτές για εννέα ώρες. Η προσέλευση είναι σχετικά χαμηλή σε σχέση με τον πρώτο γύρο και δεν έχουν δημιουργηθεί μεγάλες ουρές στα εκλογικά κέντρα, τουλάχιστον στην Κωνσταντινούπολη. Βέβαια, αυτό μπορεί να αλλάξει, καθώς η διαδικασία σήμερα είναι σύντομη και οι εκλογείς ψηφίζουν μόνο για πρόεδρο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών, θα κληθεί να αντιμετωπίσει τα δύσκολα οικονομικά προβλήματα που έχουν συσσωρευθεί, αν δεν προκύψει ένα θαύμα για τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Πρέπει να σημειωθεί ότι δεν επιτρέπεται η μετάδοση ειδήσεων που σχετίζονται με τις εκλογές πριν από τις 06:00 μ.μ. ώρα Τουρκίας και ο Τύπος απαγορεύεται να αναφέρει τα αποτελέσματα μέχρι τις 09:00 μ.μ. Ωστόσο, η Εκλογική Επιτροπή μπορεί να αργήσει να άρει αυτό το βέτο.

δειτε ακομα