“Δεν θα πεθάνουμε δουλεύοντας” αντιπαρατίθεται από τους Γάλλους στον Μακρόν – Εκατομμύρια διαδηλωτές στους δρόμους για το θέμα των συντάξεων.

Στη Γαλλία, εκατομμύρια άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν κατά του Συνταξιοδοτικού Μακρόν. Σύμφωνα με το συνδικάτο CGT, πάνω από 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών μειώνει τον αριθμό σε λίγο παραπάνω από 1 εκατομμύριο. Μόνο στο Παρίσι, διαδήλωσαν 800.000 εργαζόμενοι, ο υψηλότερος αριθμός από τότε που ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις κατά της μεταρρύθμισης τον Ιανουάριο. Οι συνδικάτα έδωσαν νέο ραντεβού στους δρόμους με νέα απεργία την ερχόμενη Τρίτη.

Οι συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομία ήταν σφοδρές στο Παρίσι και άλλες πόλεις, με τις Αρχές να χρησιμοποιούν δακρυγόνα και να καλούν την Πυροσβεστική για να κατασβέσει τις φωτιές από τους σωρούς σκουπιδιών που έχουν πνιγεί το Παρίσι τις τελευταίες εβδομάδες. Στο Μπορντό, το δημαρχείο τυλίχθηκε στις φλόγες και συνελήφθησαν 172 άτομα σε όλη τη χώρα, με τραυματισμό 149 αστυνομικών.

Τα συνδικάτα έδωσαν νέο ραντεβού στους δρόμους με νέα απεργία την ερχόμενη Τρίτη, η οποία θα συμπέσει με την προγραμματισμένη επίσκεψη του βασιλιά της Βρετανίας Κάρολου Γ’. Ο υπουργός Εσωτερικών Gerald Darmanin διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα ασφαλείας κατά την επίσκεψη του Καρόλου και ότι ο Βρετανός μονάρχης θα τύχει σωστής υποδοχής.ε την Ιταλία (128,8%). Ο Μακρόν πιστεύει ότι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος είναι απαραίτητη για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους και να διατηρηθεί η ανταγωνιστικότητα της Γαλλίας στην παγκόσμια οικονομία. Ωστόσο, οι απεργίες και οι διαδηλώσεις συνεχίζονται και η δημοτικότητα του Μακρόν έχει πέσει στο χαμηλότερο επίπεδό του από την κορύφωση του κινήματος διαμαρτυρίας των Κίτρινων Γιλέκων το 2018-2019.Ο Μακρόν προωθεί μεταρρυθμίσεις στο σύστημα συντάξεων της Γαλλίας, που συναντά προβλήματα λόγω του μεγάλου ελλείμματος. Αυτή η μεταρρύθμιση έχει συναντήσει αντίσταση από συνδικαλιστικούς οργανισμούς και πολίτες που ανησυχούν για τη μείωση των συντάξεων και την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης. Οι οικονομίες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα με την Γαλλία. Η μεταρρύθμιση αυτή είναι αναγκαία για την αντιμετώπιση του μελλοντικού ελλείμματος και τη διατήρηση της οικονομικής ανταγωνιστικότητας της χώρας. Ο Μακρόν προωθεί αυτή τη μεταρρύθμιση πριν αποχωρήσει από το αξίωμα του, παρόλο που αυτή δεν επικεντρώνεται σε άμεσα ζητήματα, αλλά σε μελλοντικές επιβαρύνσεις.

δειτε ακομα