CNN: Η Ρωσία αποστέλλει αμερικανικά όπλα στο Ιράν – Πώς έγινε αυτό με τη συμμετοχή της Μόσχας.

Η Ρωσία αρπάζει όπλα και εξοπλισμό που έστειλαν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία και τα στέλνει στο Ιράν, με σκοπό την αντίστροφη μηχανική στα οπλικά συστήματα. Ο όρος «αντίστροφη μηχανική» αναφέρεται στην αποσυναρμολόγηση, εξέταση και ανάλυση συσκευής για να ανακαλύψει ιδέες που εμπλέκονται στην κατασκευή της, συνήθως με σκοπό να παραχθεί κάτι παρόμοιο. Η Ρωσία έχει ήδη αρπάξει αντιαρματικά Javelin και αντιαεροπορικά συστήματα Stinger, τα οποία οι ουκρανικές δυνάμεις αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν στο πεδίο της μάχης. Η Ρωσία έχει στείλει τον εξοπλισμό στο Ιράν για να τον διαλύσει και να τον αναλύσει, ώστε ο ιρανικός στρατός να προσπαθήσει να φτιάξει τη δική του εκδοχή αυτών των όπλων.

Η Μόσχα πιστεύει ότι η συνέχιση της παροχής δυτικών όπλων στο Ιράν θα δώσει κίνητρο στην Τεχεράνη να διατηρήσει την υποστήριξή της στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν πιστεύουν ότι η παροχή όπλων είναι εκτεταμένη, ούτε ότι γίνεται συστηματικά και ο ουκρανικός στρατός από την αρχή της ρωσικής εισβολής αναφέρει τακτικά στο Πεντάγωνο απώλειες αμερικανικού εξοπλισμού που αιχμαλωτίστηκε από τις ρωσικές δυνάμεις. Δεν είναι σαφές αν το Ιράν έχει διεξάγει αντίστροφη μηχανική με επιτυχία σε όπλα που άρπαξε ο ρωσικός στρατός στην Ουκρανία, αλλά η Τεχεράνη έχει αποδειχθεί ικανή στην ανάπτυξη οπλικών συστημάτων με βάση τον αμερικανικό εξοπλισμό που είχε βρεθεί στην κατοχή της και παλιότερα.

Η Ρωσία εξακολουθεί να παίρνει όπλα και εξοπλισμό από την Ουκρανία και να τα στέλνει στο Ιράν για αντίστροφη μηχανική. Η Μόσχα πιστεύει ότι αυτή η δράση θα δώσει κίνητρο στο Ιράν να διατηρήσει την υποστήριξή του στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι ΗΠΑ δεν πιστεύουν ότι η παροχή όπλων είναι εκτεταμένη, αλλά δεν είναι σαφές αν το Ιράν έχει διεξάγει αντίστροφη μηχανική μεου για την αντιμετώπιση της απειλής που αποτελεί το Ιράν στη Μέση Ανατολή. Η στρατιωτική συνεργασία της Ρωσίας με το Ιράν έχει εμβαθύνει τον τελευταίο χρόνο, κάτι που αποτελεί σοβαρή πρόκληση για την ασφάλεια των πολιτών των ΗΠΑ και της περιοχής γενικότερα, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας, Λόιντ Όστιν. Η Ρωσία έχει λάβει εκατοντάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη από το Ιράν, βαρέα όπλα και άρματα μάχης, τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί κατά Ουκρανών αμάχων και υποδομών. Το Ιράν, από την άλλη πλευρά, έχει επιδιώξει να λάβει στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας πολλών δισ. δολαρίων από τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων μαχητικών, ραντάρ και ελικοπτέρων.

Το 2011, οι Ιρανοί αναχαίτισαν ένα αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος και το ανακατασκεύασαν με αντίστροφη μηχανική για να δημιουργήσουν ένα νέο drone. Το 2018, αυτό το drone πέρασε στον ισραηλινό εναέριο χώρο πριν καταρριφθεί. Οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει για την απειλή που αποτελεί το Ιράν στη Μέση Ανατολή. Ανώτεροι στρατιωτικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ βρέθηκαν στη Μέση Ανατολή τις τελευταίες μέρες για συζητήσεις με ομολόγους τους για τις απειλές που θέτει το Ιράν. Η στρατιωτική συνεργασία της Ρωσίας με το Ιράν έχει εμβαθύνει και αποτελεί σοβαρή πρόκληση για την ασφάλεια των πολιτών των ΗΠΑ και της περιοχής γενικότερα.

Οι μεγάλες απώλειες σε εξοπλισμό και οι σκληρές κυρώσεις της Δύσης έχουν κάνει δυσκολότερο για τη Ρωσία να συνεχίσει να κατασκευάζει όπλα και πυρομαχικά που χρειάζεται για να συνεχίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία. Έτσι, η Ρωσία έχει λάβει εκατοντάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη από το Ιράν, βαρέα όπλα και άρματα μάχης, τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί καταφέροντας σοβαρά πλήγματα κατά Ουκρανών αμάχων αλλά και υποδομών. Το Ιράν, από την άλλη πλευρά, έχει επιδιώξει να λάβει στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας πολλών δισΗ Ουκρανία δεν θα παρακολουθείται πλέον από τις ΗΠΑ για τα όπλα που παρέχονται στη χώρα, μέσω επιθεωρήσεων από αμερικανικό στρατιωτικό προσωπικό που εδρεύει στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο. Ο υφυπουργός Άμυνας Κόλιν Καλ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν δει περιπτώσεις Ρώσων να παίρνουν αμερικανικά οπλικά συστήματα από πεδίο μάχης, αλλά όχι σε μεγάλες ποσότητες. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε αναφέρει τον Οκτώβριο ότι η κατάληψη ουκρανικών όπλων από φιλορωσικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένου υλικού που χορηγήθηκε, ήταν ο κύριος φορέας εκτροπής μέχρι στιγμής και θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω μεταφορές.

δειτε ακομα

δειτε ακομα