Η Παρίσι υποφέρει από χωματερή: Έχει πνιγεί σε 10.000 τόνους απορριμμάτων – Οργή εναντίον του Μακρόν.

Στην πρωτεύουσα της Γαλλίας, τα σκουπίδια που παραμένουν στους δρόμους έφτασαν τους 10.000 τόνους, καθώς οι εργαζόμενοι στην αποκομιδή απορριμμάτων απεργούν για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος. Η αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αριστερή αντιπολίτευση οξύνεται, με τον οικολόγο βουλευτή Ζυλιέν Μπαγιού να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι θέλει να οδηγήσει τη χώρα στη βία και το αίμα. Η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι θέλει χάος στην Εθνοσυνέλευση και στους δρόμους. Οι απεργίες στην ενέργεια, τα λιμάνια και την αποκομιδή απορριμμάτων προκαλούν αναταραχή, με ορισμένες περιοχές στο Παρίσι να βυθίζονται σε τόνους σκουπιδιών. Η απόφαση της κυβέρνησης να προσφύγει στο άρθρο 49.3 θεωρείται ήττα για τον Εμανουέλ Μακρόν και αποκαλύπτει την απομόνωσή του.Σύμφωνα με την εφημερίδα Libération, υπάρχει η πιθανότητα ναρκοθετηθεί η υπόλοιπη προεδρική θητεία στη Γαλλία. Ο επικεφαλής του συνδικάτου CFDT, Λοράν Μπερζέ, περιέγραψε την κατάσταση ως “ναυάγιο”. Παρόλο που δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα πρόσωπα, είπε ότι η Βουλή πρέπει να διαλυθεί και να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.

Τα συνδικάτα καλούν σε συγκεντρώσεις και απεργίες το σαββατοκύριακο για να διαμαρτυρηθούν για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, η οποία επιβλήθηκε χωρίς να γίνει κοινοβουλευτική ψηφοφορία. Τα συνδικάτα κατηγορούν την κυβέρνηση για την πολιτική και κοινωνική κρίση που πρόκειται να προκαλέσει η απόφαση αυτή.

Η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν και ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν βρίσκονται αντιμέτωποι με την αντίδραση της αντιπολίτευσης και των πολιτών, καθώς η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος επιβλήθηκε χωρίς να γίνει κοινοβουλευτική ψηφοφορία. Η προσφυγή στο άρθρο 49.3 του Συντάγματος θεωρείται ήττα για τον Μακρόν, ο οποίος είχε ποντάρει σε αυτήν τη μεταρρύθμιση για τη δεύτερη θητεία του.

δειτε ακομα

δειτε ακομα