Ανάπτυξη των BRICS: Πρόσκληση για ένταξη 6 νέων χωρών

Η ομάδα BRICS κάλεσε τη Σαουδική Αραβία, το Ιράν, την Αιθιοπία, την Αίγυπτο, την Αργεντινή και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να ενταχθούν και έτσι αυξάνεται η επιρροή του συνασπισμού. Ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος Σίριλ Ραμαφόζα ανακοίνωσε την ένταξη των νέων χωρών και θα γίνουν επίσημα μέλη από την 1η Ιανουαρίου 2024. Η διεύρυνση μπορεί να ανοίξει το δρόμο για περισσότερες χώρες που επιθυμούν να ενταχθούν στο μέλλον.

Οι BRICS αποτελούνται από τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική. Οι ηγέτες των BRICS υπογράμμισαν ότι η διεύρυνση αποτελεί ιστορικό γεγονός που ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της διεθνούς κοινότητας και εξυπηρετεί τα κοινά οφέλη των αναδυόμενων αγορών και αναπτυσσόμενων χωρών. Επίσης επισημαίνουν ότι η διεύρυνση στέλνει ένα μήνυμα για την ανάγκη αλλαγής των παγκόσμιων θεσμών προς μια πιο προσαρμοστική προοπτική.

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, επισήμανε ότι οι BRICS πρέπει να αποτελέσουν παράδειγμα για άλλους παγκόσμιους θεσμούς που ιδρύθηκαν τον 20ο αιώνα και να προσαρμοστούν στις αλλαγές των καιρών. Η διεύρυνση αναμένεται να προσφέρει νέα ενέργεια στη συνεργασία του συνασπισμού.

Οι BRICS διατηρούν επίσης στενούς δεσμούς με τις αφρικανικές χώρες. Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν τόνισε την προθυμία της Μόσχας να εμβαθύνει τις σχέσεις με αφρικανικές χώρες, ενώ ο Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ, πρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, εξέφρασε την υποστήριξή του στη συμπερίληψη της χώρας του στους BRICS και τη σημασία της συνεργασίας για την ευημερία όλων.

δειτε ακομα

δειτε ακομα