Οι Βρυξέλλες παρακολουθούν με έντονη ανησυχία την πολιτική κρίση στη Βενεζουέλα, όπως επισημαίνει ο Τζουζέπ Μπορέλ, επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η δήλωσή του ήρθε σχεδόν ένα μήνα μετά τις προεδρικές εκλογές της 28ης Ιουλίου, των αποτελεσμάτων των οποίων η αντιπολίτευση δεν αναγνωρίζει.
Ποια είναι η στάση των 27 χωρών για τη Βενεζουέλα Η ανακοίνωση του Μπορέλ εκδόθηκε μετά την επικύρωση των εκλογών από το Ανώτατο Δικαστήριο της Βενεζουέλας, το οποίο ανακοίνωσε την επανεκλογή του Νικολάς Μαδούρο για τρίτη φορά. Παράλληλα, πολλές χώρες, όπως οι ΗΠΑ, το Περού και η Αργεντινή, αναγνωρίζουν τον αντίπαλό του Εδμούντο Γκονσάλες Ουρούτια ως νικητή της εκλογικής διαδικασίας.
Η αντιπολίτευση δηλώνει ότι έχει «αποδείξεις» για την υπεροχή του Γκονσάλες, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει διαπράξει εκλογική απάτη.
Στην ανακοίνωσή του, ο Μπορέλ καλεί το εθνικό εκλογικό συμβούλιο (CNE) να δημοσιοποιήσει τα πλήρη αποτελέσματα της ψηφοφορίας και να επιτρέψει μια ανεξάρτητη επαλήθευση για την εξασφάλιση της αξιοπιστίας των εκλογών. Επιπλέον, ανέφερε στοιχεία που παρέθεσε η αντιπολίτευση, σύμφωνα με τα οποία ο Γκονσάλες έπρεπε να έχει ανακηρυχθεί νικητής με μεγάλη πλειοψηφία.
Ο Μπορέλ υπογραμμίζει την ανάγκη σεβασμού των δικαιωμάτων των πολιτών να διαδηλώνουν ειρηνικά και να εκφράζουν ελεύθερα τις πολιτικές τους απόψεις, χωρίς τον φόβο αντίποινων. Η αντιπολίτευση έχει προγραμματίσει μαζικές κινητοποιήσεις για την προσεχή Τετάρτη, συμπληρώνοντας έναν μήνα από τις εκλογές.
Η ανακοίνωση της ΕΕ καλεί τις αρχές της Βενεζουέλας να σταματήσουν την καταστολή και να απελευθερώσουν όλους τους πολιτικούς κρατούμενους. Νωρίτερα, έκθεση του ΟΗΕ ανέφερε ότι τουλάχιστον 23 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 1.260 συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια ταραχών μετά τις εκλογές.
Αξιοσημείωτο είναι ότι ο γενικός εισαγγελέας της Βενεζουέλας έδωσε άλλους αριθμούς, αναφέροντας 27 θανάτους και σχεδόν 200 τραυματίες, ενώ οι συλλήψεις υπερβαίνουν τις 2.400. Ο Μαδούρο προειδοποίησε ότι όσοι εμπλέκονται σε βίαια επεισόδια θα αντιμετωπίσουν τη δικαιοσύνη, δηλώνοντας ότι «αυτή τη φορά δεν θα υπάρξει χάρη». Ο Γκονσάλες Ουρούτια, που αποκαλείται νικητής, αμφισβήτησε την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και χαρακτήρισε τις κατηγορίες κατά του εαυτού του πολιτικά κίνητρα.