Μπλίνκεν: Μια άμεση κατάπαυση του πυρός θα αφήσει τη Χαμάς χωρίς δράση

Η άποψη των ΗΠΑ είναι ότι μια κατάπαυση του πυρός τώρα θα αφήσει τη Χαμάς χωρίς δράση, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, κατά τη συνέντευξη Τύπου με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ιορδανίας και της Αιγύπτου στο Αμμάν. “Είναι σημαντικό να επιβεβαιώσουμε το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του”, δήλωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ και πρόσθεσε ότι “είναι επίσης πολύ σημαντικός ο τρόπος με τον οποίο το Ισραήλ το κάνει αυτό”.

Ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ και τα αραβικά κράτη συμφωνούν ότι η τρέχουσα κατάσταση στην ελεγχόμενη από τη Χαμάς Λωρίδα της Γάζας δεν μπορεί να συνεχιστεί και συζήτησε με τους αραβικούς ομολόγους του πώς να προχωρήσουν προς την επίτευξη μιας δικαιολογημένης λύσης μεταξύ των δύο κρατών. Ο Άντονι Μπλίνκεν ξεκίνησε την ανακοίνωσή του λέγοντας ότι οι ηγέτες που βρίσκονται εκεί σήμερα “μοιράζονται το ίδιο θεμελιώδες συμφέρον” και ο στόχος τους είναι η επίτευξη ειρήνης. “Κατά τη διάρκεια αυτής της σύγκρουσης, χώρες σε όλο τον κόσμο έπαιξαν σημαντικό ρόλο στο να την αποτρέψουν”, δήλωσε, προσθέτοντας ότι “όλοι έχουμε άμεσο συμφέρον σε αυτό”.

Ο αξιωματούχος των ΗΠΑ πρόσθεσε ότι η χώρα του “επικεντρώνεται στην απελευθέρωση των ομήρων” και τόνισε ότι “το Ισραήλ πρέπει να λάβει κάθε δυνατό μέτρο για να προφυλάξει αμάχους”. “Ο πιο σημαντικός στόχος μας πρέπει να είναι να αποτρέψουμε τη δαιμονοποίηση του άλλου. Αν δεν το κάνουμε αυτό, τότε εκτελούμε τη δουλειά της Χαμάς”, αναφέρει. Ο Μπλίνκεν είπε ότι οι ανθρωπιστικές καταπαύσεις μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των αμάχων και μπορεί να αποτελέσουν έναν κρίσιμο μηχανισμό. “Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να πιστεύουν ότι ο μόνος βιώσιμος δρόμος είναι μια λύση δύο κρατών με τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους να έχουν το νόμιμο δικαίωμα να παραμείνουν σε ένα δικό τους κράτος”, δήλωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι θα υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για το πώς να επιτευχθεί αυτό, αλλά “δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στην προηγούμενη κατάσταση”.

δειτε ακομα

δειτε ακομα