Μπερδέματα με τη Λιβύη και την Τουρκία

Η προσωρινή κυβέρνηση της Τρίπολης έστειλε ένα μήνυμα σχετικά με ερευνητικές εργασίες σε περιοχή που ανήκει στη Λιβύη, στον πρέσβη της Ελλάδας. Αναμένεται η απάντηση της Ελλάδας, η οποία πιθανότατα θα επισημάνει ότι σέβεται το διεθνές δίκαιο, κι όχι επειδή πιστεύει ότι οι ισχυρισμοί της Λιβύης είναι δίκαιοι.

Το μήνυμα αφορούσε τις ερευνητικές εργασίες του νορβηγικού σκάφους «Ramform Hyperion» που πλέον βρίσκεται στη Βόρεια Θάλασσα. Η κυβέρνηση της Λιβύης αμφισβητεί ορισμένες αποφάσεις που πάρθηκαν από την Ελλάδα σχετικά με τα θαλάσσια σύνορα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Η Λιβύη αντιμετωπίζει προβλήματα σχετικά με τις θαλάσσιες ζώνες της και τις σχέσεις της με την Αίγυπτο. Η πρόσφατη δράση του προέδρου της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ ελ Σίσι, σχετικά με τα θαλάσσια σύνορα με τη Λιβύη έρχεται σε αντίθεση με την Άγκυρα και την Τρίπολη στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Αίγυπτος παίζει σημαντικό ρόλο για τη σταθερότητα στη Λιβύη και πρόσφατα ουσιαστικός παράγοντας, ο υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι, επισκέφθηκε την Αθήνα ενισχύοντας τις σχέσεις με την Ελλάδα.

δειτε ακομα

δειτε ακομα