Μπαρντελά: Όχι σε αποστολή στρατού και πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία

Ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος Εθνικός Συναγερμός, Ζορντάν Μπαρντελά, εμφανίστηκε αρνητικός στην ιδέα αποστολής γαλλικών στρατευμάτων και πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία. Ωστόσο, υποστήριξε τη στήριξη της Ουκρανίας με αμυντικό εξοπλισμό και πυρομαχικά.

Σε συνέντευξη στο περιθώριο της έκθεσης όπλων Eurosatory στο Παρίσι, ανέφερε: “Στηρίζω την Ουκρανία με πυρομαχικά και άλλα όπλα για την άμυνά της, αλλά δεν υποστηρίζω την αποστολή στρατευμάτων στο έδαφός της”. Επίσης, απέρριψε την ιδέα αποστολής πυραύλων μεγάλου εύρους που θα επηρέαζαν τη Ρωσία.

Οι σχέσεις Παρισιού-Κιέβου ενισχύονται τελευταία, αν και οι ευρωπαϊκές εκπαιδευτικές αποστολές στην Ουκρανία μπορεί να διαταραχθούν αν ο Εθνικός Συναγερμός ενταχθεί στη γαλλική κυβέρνηση. Οι εκλογές στις 30 Ιουνίου και 7 Ιουλίου μπορεί να φέρουν αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό της Γαλλίας.

Αν ο Εθνικός Συναγερμός κερδίσει στις εκλογές, ο Μπαρντελά ενδέχεται να γίνει πρωθυπουργός. Παρά ταύτα, ο Μακρόν ως πρόεδρος διαθέτει την αρχική εποπτεία πάνω στις ένοπλες δυνάμεις.

Το Εθνικός Συναγερμός έχει μετριάσει μερικές από τις αντι-ΝΑΤΟ θέσεις του πρόσφατα. Ο Μπαρντελά τόνισε πως δεν επιθυμεί την αποχώρηση της Γαλλίας από το ΝΑΤΟ, προκειμένου να αποτραπεί η επιδείνωση των σχέσεων με τη Ρωσία, λόγω της πυρηνικής της ικανότητας.

Παρά την αποδοκιμασία της παραβίασης της Ουκρανίας, προσέθεσε ότι αποφεύγει την κλιμάκωση της έντασης με τη Ρωσία, λόγω των πυρηνικών της ικανοτήτων.

δειτε ακομα

δειτε ακομα