Ψάρια μεταφέρθηκαν από ποταμό σε ποταμό λόγω ξηρασίας στην Ισπανία

 

Την Τετάρτη (26/4), οι ισπανικές αρχές πραγματοποίησαν διάσωση αυτόχθονων ψαριών που βρίσκονταν σε ποταμό που στέρεψε λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας, φέρνοντάς τα σε ένα άλλο ποταμό που έχει υψηλότερα επίπεδα νερού. Η δράση αυτή ήταν αναγκαία καθώς η χώρα είναι αντιμέτωπη με σπάνιες καύσωνες που αποδίδονται στην κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με την ισπανική μετεωρολογική υπηρεσία.

Οι αξιωματούχοι χρησιμοποίησαν ηλεκτροσόκ μικρής έντασης για να αναισθητοποιήσουν τα ψάρια στον ποταμό Onyar στη βορειοανατολική πόλη της Χιρόνα και έπειτα τα πήραν με πλαστικές σακούλες και μετέφεραν στον ποταμό Ter που βρίσκεται σε απόσταση 10 χλμ. και έχει υψηλότερα επίπεδα νερού. Μόνο τα ενδημικά ψάρια του ποταμού μεταφέρθηκαν καθώς τα ψάρια που είναι εισαγόμενα υπέστησαν ευθανασία.

Η Ισπανία βρίσκεται σε κατάσταση καύσωνα εδώ και αρκετό καιρό. Οι δεξαμενές της χώρας βρίσκονται στο 50% της χωρητικότητάς τους κατά μέσο όρο όμως στη βορειοανατολική περιοχή της Καταλονίας και στη νότια περιοχή της Ανδαλουσίας, τα επίπεδα έχουν πεσει περίπου στο 25%.

Αυτή η δράση, όπου οι εργαζόμενοι προσπαθούν να σώσουν τα ψάρια ενώ τα πόδια τους βρίσκονται στο νερό, έρχεται σε αντίθεση με το Ιανουάριο του 2019, όταν ο ίδιος ποταμός εξεχείλισε κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας.

Το περασμένο μήνα βάρκες στη δεξαμενή Sau, που βρίσκεται 100 χλμ. βόρεια της Βαρκελώνης και είναι αδέσποτη κατά 90%, συγκέντρωσαν αρκετούς τόνους ψαριών. Τα ψάρια εκείνα υποβλήθηκαν σε ευθανασία για να προστατευτεί το πόσιμο νερό από τη μόλυνση.

Η Ισπανία αντιμετωπίζει σπάνιους καύσωνες που αποδίδονται στην κλιματική αλλαγή. Ο μήνας αυτός μπορεί να είναι ο πιο έντονος Απρίλιος στην Ιβηρική Χερσόνησο από τότε που ξεκίνησαν οι μετρήσεις, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία AEMET. Μπορεί ο υδράργυρος να φτάσει έως τους 40 βαθμούς Κελσίου αυτήν την εβδομάδα στη χώρα.

δειτε ακομα