Απεσταλμένος ΗΠΑ σε δυτικά Βαλκάνια: Το Κοσσυφοπέδιο να δώσει στους Σέρβους περισσότερη αυτονομία

Σύμφωνα με τον απεσταλμένο των ΗΠΑ στα Δυτικά Βαλκάνια, ο Γκεμπριέλ Εσκομπάρ, το Κοσσυφοπέδιο πρέπει να παραχωρήσει μεγαλύτερη αυτονομία στους Σέρβους δήμους που βρίσκονται στο βόρειο τμήμα της χώρας. Η απόφαση αυτή θα επιτρέψει στο Κοσσυφοπέδιο να προσεγγίσει την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, ο Εσκομπάρ πρότεινε την απόσυρση της αστυνομίας και των δημάρχων από τα σερβικά γραφεία στις περιοχές με σερβική πλειοψηφία, με στόχο την χαλάρωση των εντάσεων και τη διενέργεια νέων δημοτικών εκλογών στις οποίες θα συμμετέχουν Σέρβοι.

Όπως τόνισε ο Εσκομπάρ, εάν το Κοσσυφοπέδιο επιθυμεί να προχωρήσει προς την ευρωατλαντική ενσωμάτωση, θα πρέπει να ιδρύσει έναν σύνδεσμο σερβικών δήμων. Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν αυτό θα συμβεί κατά την θητεία της τρέχουσας κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου ή μιας μελλοντικής κυβέρνησης.

Η Σερβία υποστηρίζει περίπου 50.000 Σέρβους στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, και υπάρχει η ανάγκη διασφάλισης της συμμετοχής τους στις νέες εκλογές. Πλέον, τέσσερις σερβικοί δήμοι στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο αγνοούν την κυβέρνηση στην Πρίστινα και αναγνωρίζουν το Βελιγράδι ως την πρωτεύουσά τους.

Το Κοσσυφοπέδιο θα πρέπει να ακολουθήσει τις διατάξεις μιας συμφωνίας του 2013 υπό την αιγίδα της ΕΕ, η οποία προέβλεπε τον σχηματισμό Ένωσης Σερβικών Δήμων. Ωστόσο, ο Πρωθυπουργός Αλμπίν Κούρτι φοβάται ότι εάν παραχωρηθεί μεγαλύτερη αυτονομία στους Σέρβους, αυτοί μπορεί να διεξαγάγουν δημοψήφισμα για την ένταξη στη Σερβία αντί να παραμείνουν ως μέρος του Κοσσυφοπεδίου.

δειτε ακομα