Αποστερητικές απειλές κατά της ασφάλειας του εκλεγμένου προέδρου και αντιπροέδρου της Γουατεμάλας

Η Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΔΕΑΔ) έκανε έκκληση στις αρχές της Γουατεμάλας να ενισχύσουν τα μέτρα προστασίας για τον εκλεγμένο πρόεδρο Μπερνάρντο Αρέβαλο και την εκλεγμένη αντιπρόεδρο Καρίν Ερέρα, εξαιτίας των σοβαρών και επείγουσων απειλών που δέχονται.

Τόνισε ότι οι απειλές περιλαμβάνουν συνωμοσίες κατά της ζωής τους. Η κυβέρνηση του απερχόμενου προέδρου ανταποκρίθηκε, διαβεβαιώνοντας ότι οι μέχρι τώρα ληφθείσες μέτρα ασφαλείας έχουν ενισχυθεί και καλώντας την επιτροπή να είναι πιο συνετή.

Ο Μπερνάρντο Αρέβαλο, ο οποίος εκλέχθηκε ως αποτέλεσμα της προεκλογικής εκστρατείας του κατά της διαφθοράς, έχει κερδίσει τις προεδρικές εκλογές με μεγάλη διαφορά. Πριν από τον δεύτερο γύρο είχε εκφράσει την ανησυχία του για προσπάθειες παρεμπόδισής του να αναλάβει την εξουσία σε περίπτωση που κερδίσει.

Η ΔΕΑΔ έθεσε επίσημα το ζήτημα στις αρχές της Γουατεμάλας και ζήτησε να ληφθούν μέτρα για την προστασία του Αρέβαλο και της Ερέρα από τις απειλές. Αναφέρθηκε επίσης σε δύο ξεχωριστά σχέδια για επιθέσεις στη ζωή τους, αλλά δεν παρείχε περισσότερες λεπτομέρειες.

Η επιτροπή επεσήμανε ότι ήδη υπάρχουν ευρεία μέτρα προστασίας που έχουν ενισχυθεί. Ζήτησε από την κυβέρνηση να την ενημερώνει για τις ενέργειες που πραγματοποιεί και για την πρόοδο των ερευνών που διενεργεί για τις απειλές.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση δήλωσε ότι έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Πρότεινε επίσης στην επιτροπή να εκφράζεται αντικειμενικά και να εγγυάται την αμεροληψία των τοποθετήσεών της.

δειτε ακομα

δειτε ακομα