Αντόνιο Κόστα: Η συζητητή επιλογή των σοσιαλιστών για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Ο Αντόνιο Κόστα, έχει επιλεγεί από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D), τη δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για να προεδρεύσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τα επόμενα πέντε χρόνια. Ωστόσο, παραμένουν αμφιβολίες σχετικά με την καταλληλότητά του για τον ρόλο, λόγω ενός σκανδάλου τον οποίον αναγκάστηκε να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία της Πορτογαλίας πέρυσι.

Πριν το σκάνδαλο διαφθοράς, ο Κόστα θεωρούνταν ο πρώτος υποψήφιος για τη θέση από τους σοσιαλιστές. Ωστόσο, η σύνδεσή του με τις ενεργειακές συμβάσεις που προκάλεσαν το σκάνδαλο, οδήγησε στις παραιτήσεις ενός υπουργού και ενός επιτελάρχου. Όλα αυτά οδήγησαν τον Κόστα να αποχωρήσει, επιβεβαιώνοντας πως η διάκριση του ως πρωθυπουργού “δεν ήταν συμβατή με την ακεραιότητά του”.

Ακόμα και με την υπόθεση αυτή, το όνομά του συνεχίζει να συζητείται ως υποψήφιος. Πιο πρόσφατα, κατά την ανεπίσημη σύνοδο κορυφής που διεξήχθη στις 17 Ιουνίου, συζητήθηκε εν δυνάμει για την κατανομή κορυφαίων θέσεων της ΕΕ.

Η υπόθεση αυτή προκάλεσε ανησυχία σε ηγέτες της ΕΕ, με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα να αμφισβητεί την υποψηφιότητά του λόγω της κατακερματισμένης φήμης του.

Το σκάνδαλο “Operation Influencer” έθεσε υπό σκοπιά τη διαφθορά και την επιρροή στους τομείς του υδρογόνου και του λιθίου στην χώρα. Οδήγησε επίσης σε έρευνες σε πολλά υπουργεία και στην επίσημη κατοικία του, με πολλές συλλήψεις να πραγματοποιούνται.

Ο Κόστα, όταν παραιτήθηκε, δήλωσε ότι η πολιτική του καριέρα τέλειωσε. Έως σήμερα, οι έρευνες για τον πρώην πρωθυπουργό συνεχίζονται, χωρίς επίσημες ενέργειες.

δειτε ακομα

δειτε ακομα