Άνοδος της ακροδεξιάς ενόψει Ευρωεκλογών

Οι ακροδεξιοί σχηματισμοί έχουν ανεβεί σε πολλές χώρες της Ευρώπης και αυτή η τάση εμφανίζεται και στην Ελλάδα. Οι εξελίξεις δείχνουν ότι η ακροδεξιά έχει καθιερωθεί και επικρατεί. Οι περισσότεροι ψηφοφόροι αυτών των κομμάτων δεν έχουν κάνει αυθόρμητη επιλογή, αλλά έχουν βρει ξανά ένα πολιτικό στέκι μετά την κατάρρευση του κόμματος του Νίκου Μιχαλολιάκου το 2019.

Οι λόγοι που διατρέχουν οι ακροδεξιοί για την επέκταση της δύναμής τους καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο πληθωρισμός και η προσφυγική κρίση έχουν υποστηρίξει τις ευρωσκεπτικιστικές δυνάμεις. Η πανδημία και οι θεωρίες συνωμοσίας επίσης έχουν παίξει σημαντικό ρόλο. Οι προσεχείς ευρωεκλογές έχουν μεγάλη σημασία, καθώς η ακροδεξιά δείχνει τα “δόντια” της και εκμεταλλεύεται την κρίση για να αυξήσει την επιρροή της.

Φασιστικές ομάδες κερδίζουν ολοένα και περισσότερη εξουσία, ακόμη και σε συνεργασία μεταξύ τους. Οι πολίτες αντιδρούν στην ανασφάλειά τους και χρησιμοποιούν την ακροδεξιά ως εργαλείο για να τιμωρήσουν την πολιτική των κυβερνήσεων. Οι προβλέψεις για το μέλλον δεν είναι αισιόδοξες, καθώς οι ακροδεξιοί αυξάνουν την επιρροή τους και φαίνεται να ακολουθούν μια τάση ρατσιστικού λαϊκισμού σε πολλές χώρες της Ευρώπης.

δειτε ακομα

δειτε ακομα