Ανησυχητική κατάσταση στο Κόσοβο

Παρά την απόσυρση των στρατευμάτων και των άρματων μάχης από τα σύνορα της Σερβίας υπό την πίεση της Δύσης, η κατάσταση στο Κόσοβο παραμένει εύθραυστη και η απειλή επιστροφής σε ένοπλη σύγκρουση εξακολουθεί να υπάρχει.

Η Πρίστινα κατηγορεί ανοιχτά το Βελιγράδι για την προσπάθειά του να προσαρτήσει το βόρειο Κοσόβο, ενώ από τη σερβική πλευρά, ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς αρνείται την κρατική ανάμειξη στα πρόσφατα γεγονότα.

Η κατάσταση φαίνεται να έχει απομακρυνθεί από τον άμεσο κίνδυνο διολίσθησης στη βία, αλλά παραμένει επισφαλής. Η ΚΦΟΡ ενισχύει την παρουσία της με τους 600 βρετανούς στρατιώτες προκειμένου να διασφαλίσει την ασφάλεια του Κοσόβου.

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Άλμπιν Κούρτι, διευκρίνισε ότι οι επιθέσεις στο χωριό Μπάνισκο αποτελούν μέρος ευρύτερου σχεδίου προσάρτησης του βορείου Κοσόβου.

Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν εντείνει τις προσπάθειες για την επίτευξη διαρκούς ειρήνης και ενημερώνουν το Βελιγράδι για τις αμερικανικές πληροφορίες σχετικά με τις σερβικές κινήσεις.

Οι σύγκρουσεις στο Κόσοβο θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σύγκρουση με την ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ. Μια εναλλακτική λύση θα μπορούσε να είναι η αύξηση της παρουσίας της ΚΦΟΡ στο βόρειο Κόσοβο.

Οι Σέρβοι επιθυμούν τη δημιουργία μιας Ένωσης σερβικών δήμων στο βόρειο Κοσόβο με αυξημένη αυτονομία, αλλά ο Άλμπιν Κούρτι αντιτίθεται.

Την κατάσταση ανησυχούν οι ΗΠΑ και η ΕΕ που προσπαθούν να επιβεβαιώσουν την ειρήνη μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας.

δειτε ακομα

δειτε ακομα