Ανάλυση των προβλημάτων στη συμφωνία της Ε.Ε. για την Ουκρανία

Η συμφωνία για τη χορήγηση επιπλέον βοήθειας ύψους 50 δισ. ευρώ από την Ευρώπη προς την Ουκρανία έχει συναφθεί την πιο κρίσιμη στιγμή του πολέμου.

Το Κίεβο αντιμετωπίζει σοβαρές οικονομικές δυσκολίες λόγω του πολέμου και πρέπει να αντιμετωπίσει τις ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις, καθώς και την ανάγκη να διατηρήσει λειτουργικές τις καίριες υποδομές, όπως σχολεία και νοσοκομεία. Η επιπλέον βοήθεια αυτή καλύπτει την περίοδο μέχρι το 2027, όμως παρατηρούνται ανησυχίες σχετικά με το αν είναι αρκετή για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις με βάση τις προηγούμενες δαπάνες της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

Το πολυετές πλαίσιο περιλαμβάνει επίσης 15 δισ. ευρώ για πρόσθετους πόρους, με έμφαση σε μέτρα για τη μετανάστευση, την ασφάλεια των συνόρων, την ενίσχυση της άμυνας και την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.

Η Ελλάδα επιθυμεί την αύξηση αυτών των δαπανών στον κοινοτικό προϋπολογισμό προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές προκλήσεις της επόμενης τριετίας, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη επούλωσης των πληγών από πρόσφατες φυσικές καταστροφές και τον κίνδυνο αύξησης των προσφυγικών ροών από τη Μέση Ανατολή.

Η ουγγρική αρνητική ψήφος αναδεικνύει τις δυσκολίες της Ευρώπης στη λήψη αποφάσεων σε κρίσιμα θέματα, ενώ γενικά η Ένωση κινείται αργά και αναποτελεσματικά. Παρά το μεγάλο ΑΕΠ, η Ευρώπη αντιμετωπίζει προβλήματα συντονισμού και δράσης, ενώ προσπαθεί να διατηρήσει την ευρωπαϊκή ευελιξία σε αναμενόμενες προκλήσεις.

δειτε ακομα

δειτε ακομα