Από σήμερα, 1η Σεπτεμβρίου, στις πτήσεις της ΕΕ τίθενται σε εφαρμογή νέοι κανόνες που άπτονται των χειραποσκευών και της μεταφοράς υγρών, και όλοι οι επιβάτες καλούνται να τους γνωρίζουν.
Η ανάγκη για αυτές τις αλλαγές προήλθε από τη διαμάχη γύρω από τη νέα γενιά σαρωτών στα αεροδρόμια, αναγκάζοντας έτσι την επιστροφή στο παλαιότερο μοντέλο. Συγκεκριμένα, σε όλους τους επιβάτες ζητείται να τοποθετούν όλα τα υγρά κάτω από 100 ml σε μια διαφανή σακούλα (20 cm x 20 cm), και να ακολουθεί ο έλεγχός τους. Επίσης, ηλεκτρονικές συσκευές όπως οι φορητοί υπολογιστές και τα tablet θα πρέπει να αφαιρούνται από τις τσάντες για επιπλέον έλεγχο.
Για τις αποσκευές στα αεροδρόμια
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέτει τέλος στην ελευθερία των αεροπορικών εταιρειών όσον αφορά τις χειραποσκευές, εισάγοντας ενιαίους κανόνες για τις διαστάσεις και τα βάρη των αποσκευών στην καμπίνα του αεροσκάφους.
Μέχρι τώρα, κάθε αεροπορική εταιρεία είχε τους δικούς της κανονισμούς για τις χειραποσκευές. Τώρα, η ΕΕ εφαρμόζει μια νέα δέσμη κανονισμών για να διευκολύνει και να καταστήσει πιο προβλέψιμες τις πτήσεις.
Οι νέοι αυτοί κανόνες θα επιφέρουν ομοιομορφία σε όλες τις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες, κάτι που σημαίνει ότι οι επιβάτες θα αναμένουν πλέον καθορισμένα μεγέθη και βάρη αποσκευών.
Ειδικότερα, οι επιβάτες θα μπορούν να φέρουν μαζί τους μία μικρή αποσκευή (τσάντα ή σακίδιο) και μία χειραποσκευή που δεν θα υπερβαίνει τα 10 κιλά.
Οι μέγιστες διαστάσεις (συμπεριλαμβανομένων των χειρολαβών και των τροχών) είναι 55 x 40 x 20 cm για τη χειραποσκευή, ενώ το προσωπικό αντικείμενο πρέπει να είναι 40 x 30 x 15 cm.
Η ισχύς των κανονισμών
Η Επιτροπή χαρακτηρίζει το μέτρο ως «προσωρινό» χωρίς όμως να προσδιορίζει ημερομηνία λήξης. Ο Διεθνής Σύνδεσμος Αερολιμένων Ευρώπης (ACI Europe) αποκαλεί αυτές τις αλλαγές σημαντική οπισθοδρόμηση τόσο για τους επιβάτες όσο και για τα αεροδρόμια.
«Τα αεροδρόμια που επένδυσαν σε αυτή τη νέα τεχνολογία πλήττονται βαριά», δήλωσε ο Olivier Jankovec, Γενικός Διευθυντής του ACI Europe. «Η απόφαση να αλλάξουν κανόνες στη χρήση της τεχνολογίας αμφισβητεί την εμπιστοσύνη της βιομηχανίας στο σύστημα πιστοποίησης της ΕΕ για τον εξοπλισμό ασφαλείας της αεροπορίας. Είναι επιτακτική ανάγκη να αντλήσουμε διδάγματα από την κατάσταση αυτή και να εξασφαλίσουμε τη νομική βεβαιότητα και τη λειτουργική σταθερότητα για το μέλλον».
*Με πληροφορίες από BBC