Αύξηση της εγκληματικότητας στην Κόστα Ρίκα με ρεκόρ ανθρωποκτονιών

Ο αριθμός των ανθρωποκτονιών στην Κόστα Ρίκα έχει ξεπεράσει το προηγούμενο ρεκόρ των 654 περιστατικών που καταγράφηκε πέρυσι. Από την αρχή του έτους, τουλάχιστον 656 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, με την τελική εκτίμηση να υποδεικνύει πάνω από 900 νεκρούς.

Επί δεκαετίες, η Κόστα Ρίκα θεωρούνταν μια ασφαλής χώρα στην Κεντρική Αμερική. Ωστόσο, η εγκληματικότητα έχει φτάσει σε υψηλά επίπεδα.

Ο δείκτης των ανθρωποκτονιών αναμένεται να αυξηθεί φέτος σε 16 ανά 100.000 κατοίκους από τα 12,6 του 2022. Ειδικότερα, στην επαρχία Λιμόν, ο δείκτης εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τις 33 ανά 100.000 κατοίκους.

Οι αρχές αποδίδουν τα δύο τρίτα των ανθρωποκτονιών σε συμμορίες που αντιπαρατίθενται για τον έλεγχο του ουσιαστικού εμπορίου.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Μάριο Σαμόρα, δήλωσε ότι δεν υπάρχει μαγική λύση για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και ότι θα χρειαστεί μια σειρά πρωτοβουλιών για την αύξηση της ασφάλειας. Ενώ ο πρόεδρος της χώρας, Ροδρίγο Τσάβες, ανακοίνωσε τον περασμένο Απρίλιο μέτρα για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας.

Η εκστρατεία για την εξάρθρωση των συμμοριών θεωρείται χρονοβόρα διαδικασία, καθώς υπάρχει μια συνεχής μάχη για την εξουσία και τους πόρους.

δειτε ακομα