Είκοσι χρόνια φυλάκιση για πρώην στρατιωτικό για τη σφαγή αυτοχθόνων στη Γουατεμάλα

Το δικαστήριο της Γουατεμάλας επέβαλε την περασμένη Πέμπτη ποινή φυλάκισης 20 ετών σε έναν αντισυνταγματάρχη εν αποστρατεία για τη σφαγή 25 αυτοχθόνων κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου που διήρκεσε από το 1960 ως το 1996, με τα θύματα να είναι κυρίως παιδιά.

Ο καταδικασθείς, Χουάν Οβάγιε, 81 ετών, κρίθηκε ένοχος για τη διάπραξη εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας. Η σφαγή έλαβε χώρα την 29η Ιουλίου 1982 κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Εφρέν Ρίος Μοντ, όπου στρατιώτες και παραστρατιωτικοί κλείδωσαν ομάδα κατοίκων σε ένα σπίτι πριν το ανατινάξουν, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 17 παιδιά και 8 ενήλικοι.

Σε μια πολύχρονη προσπάθεια για δικαιοσύνη για τα θύματα του εμφυλίου πολέμου, αυτή ήταν η πρώτη φορά που ένας αξιωματικός της πρώην στρατιωτικής δικτατορίας τιμωρήθηκε για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Γουατεμάλα.

Ο εμφύλιος πόλεμος στη Γουατεμάλα κράτησε για 36 χρόνια και είχε ως αποτέλεσμα περίπου 200.000 νεκρούς και αγνοούμενους, με τις δυνάμεις του κράτους να ευθύνονται για το 93% των θανάτων και των εξαφανίσεων, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ.

Ο Εφρέν Ρίος Μοντ, ο επικεφαλής του καθεστώτος κατά τη διάρκεια της σφαγής και αργότερα καταδικασμένος για γενοκτονία, πέθανε το 2018, σε ηλικία 91 ετών, ενώ δικαζόταν ξανά.

δειτε ακομα

δειτε ακομα