Η λάθος επιλογή φωτισμού καθιστά τον χώρο σας πιο στενό.

Τα κόλπα φωτισμού μπορούν να κάνουν ένα δωμάτιο να φαίνεται μεγαλύτερο. Τα απαλά χρώματα, οι καθρέφτες και το φυσικό φως μπορούν να δημιουργήσουν την ψευδαίσθηση του χώρου. Επίσης, ο τεχνητός φωτισμός μπορεί να επηρεάσει θετικά το πώς μοιάζει ένα δωμάτιο, αλλά πρέπει να γνωρίζετε ποιες μορφές του θα δημιουργήσουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Οι δύο τύποι φωτισμού που πρέπει να εξετάσετε κατά τη διακόσμηση ενός δωματίου είναι ο γενικός και ο κατευθυντικός. Τα γενικά φώτα καλύπτουν πλήρως ολόκληρο το χώρο, ενώ τα κατευθυντικά φώτα μπορούν να βλέπουν προς το πάτωμα, την οροφή ή άλλες περιοχές. Το μέγεθος του δωματίου, η διάθεση που επιδιώκετε και αυτό που θέλετε να αναδείξετε θα καθορίσουν τον τύπο του φωτός σας.

Για παράδειγμα, ένα υπνοδωμάτιο θα πρέπει να έχει ένα στρώμα από ζεστά φώτα για να διατηρηθεί ζεστό, αλλά βεβαιωθείτε ότι όλα έχουν τις ίδιες θερμοκρασίες, ώστε να μην συγκρούονται. Ωστόσο, ο τεχνητός φωτισμός θα μπορούσε να κάνει το δωμάτιό σας να φαίνεται μικρότερο, αν είναι τοποθετημένο με λάθος τρόπο.ου προκαλούν ανισορροπία και κάνουν το δωμάτιο σας να μοιάζει μικρότερο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άλλα είδη φωτισμού. Τα χωνευτά φώτα είναι ένα παράδειγμα αυτού του είδους, αλλά πρέπει να προσέχετε το μέγεθος τους ώστε να μην κατακλύσουν μια περιοχή με φως. Επίσης, οι πολυέλαιοι δεν λειτουργούν σε μικρούς χώρους, ενώ τα φωτιστικά οροφής ταιριάζουν ιδανικά σε μεγαλύτερους χώρους όπως το σαλόνι.

Για να κάνετε ένα μικρό δωμάτιο να μοιάζει πιο ευρύχωρο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φωτιστικά που διαθέτουν διαχύτες, που διαχέουν το φως σε όλο το δωμάτιο. Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φωτιστικά επιτραπέζια ή πατάρια για να προσθέσετε φως σε συγκεκριμένα σημεία του δωματίου. Αν θέλετε να δημιουργήσετε μια πιο ρομαντική ατμόσφαιρα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φωτιστικά που δημιουργούν απαλό φως, όπως κεριά ή φωτιστικά με ύφασμα.

Για να κάνετε ένα μικρό δωμάτιο να φαίνεται μεγαλύτερο, πρέπει να επιλέξετε έναν έμμεσο, ισορροπημένο φωτισμό που απλώνεται ομοιόμορφα στο δωμάτιο. Οι πηγές φωτός που εκπέμπονται από τους τοίχους, τα τραπέζια και τις γωνίες θα θέσουν στο επίκεντρο όλα τα μέρη του δωματίου και θα το κάνουν να μοιάζει πιο ευρύχωρο. Αν θέλετε χωνευτά φώτα στο ταβάνι, μπορείτε να τα εξισορροπήσετε με τα υπόλοιπα.

Επιπλέον, ο ελεγχόμενος φωτισμός είναι ένα άλλο μέρος της λύσης. Όταν έχετε φως που διασκορπίζεται σε ένα δωμάτιο, βοηθάει στο να χαμηλώσετε τις άλλες πηγές φωτισμού. Η δημιουργία μιας άνετης ατμόσφαιρας θα σας κάνει να αισθάνεστε άνετα.

Τα φωτιστικά σώματα, τα αμπαζούρ και άλλα αξεσουάρ παίζουν, επίσης, σημαντικό ρόλο. Επιλέξτε ανοιχτά, ουδέτερα χρώματα για να βοηθήσετε να ανοίξει το μικρό δωμάτιο ακόμα και όταν τα φώτα δεν είναι αναμμένα. Τέλος, αν το δωμάτιο είναι μικρό αλλά έχει ψηλό ταβάνι, χρησιμοποιήστε το προς όφελός σας! Τα κρεμαστά φωτιστικά ψηλά στην οροφή θα τραβήξουν την προσοχή στην αφθονία του κάθετου χώρου στο δωμάτιο.

δειτε ακομα