Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, πρότεινε ότι οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ θα πρέπει να αυξήσουν τις στρατιωτικές δαπάνες τους στο 3% του ΑΕΠ, ξεπερνώντας την τρέχουσα οδηγία του 2%. Σε πρόσφατη συζήτηση του Defense One, ο Άνγκους Λάπσλεϊ, βοηθός Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, ρωτήθηκε αν οι χώρες της συμμαχίας είναι σε θέση να επιτύχουν έναν τέτοιο στόχο.
«Ναι, πιστεύω ότι μπορούν», απάντησε ο Λάπσλεϊ στο φόρουμ GLOBSEC για θέματα ασφάλειας. Επεσήμανε ότι με τις απειλές που αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι, είναι αναγκαίο οι δαπάνες να υπερβούν το 2%, για να ανέβουν οι στρατιωτικές τους δυνατότητες.
Ήδη, αρκετές χώρες του ΝΑΤΟ έχουν αρχίσει να αυξάνουν τις στρατιωτικές τους δαπάνες. Φέτος, η πλειοψηφία των μελών του ΝΑΤΟ πέτυχε το όριο του 2%. Ωστόσο, παρατηρούνται μεγάλες ανισότητες, καθώς η Πολωνία και η Εσθονία δαπανούν 4,1% και 3,4% του ΑΕΠ τους αντίστοιχα, ενώ η Πορτογαλία δαπανά μόλις 1,6% και η Ισπανία 1,3%.
Ο υπουργός Άμυνας της Εσθονίας, Χάννο Πέβκουρ, ανέφερε ότι η χώρα του προγραμματίζει να φτάσει το 3,7% μέσα σε λίγα χρόνια, αναγνωρίζοντας την αντίθεση και τις διαμαρτυρίες που μπορεί να προκαλέσει αυτή η απόφαση.
Πέρα από την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών, αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ υποστήριξαν ότι η εθνική ασφάλεια δεν αφορά μόνο τις ένοπλες δυνάμεις, αλλά και άλλες επενδύσεις, όπως η αστυνομία και η κυβερνοασφάλεια. Ο στρατηγός Κρις Μπάντια του ΝΑΤΟ τόνισε τη σημασία της ανθεκτικότητας της κοινωνίας, επισημαίνοντας ότι οι προκλήσεις είναι πολλές και ποικιλόμορφες.
Από την πλευρά της, η Άνα Ιζαμπέλ Ξαβιέ, υπουργός Άμυνας της Πορτογαλίας, ανέφερε ότι η χώρα της κάνει σημαντικές επενδύσεις για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την υποστήριξη της θαλάσσιας άμυνας, επενδύοντας σε πλοία πολλαπλών χρήσεων. Αν και η Πορτογαλία δεν έχει φτάσει το 2%, στόχος είναι να το πετύχει μέχρι το 2029. Τόνισε ωστόσο ότι η ποιότητα των δαπανών είναι εξίσου σημαντική με την ποσότητα.