Νέα γενιά ιρανικών drones μεγαλύτερης δράσης προκαλούν ανησυχία

 

Η Τεχεράνη παρουσίασε μια νέα γενιά μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) που βασίζονται στο αμερικανικό MQ-9 Reaper. Τα drones αυτά έχουν μεγαλύτερη ακτίνα δράσης, διάρκεια πτήσης και εκρηκτικό φορτίο, προκαλώντας ανησυχία τόσο στο Ισραήλ όσο και στο Κίεβο.

Ο πρόεδρος του Ιράν, Εμπραχίμ Ραϊσί, έκανε τις δηλώσεις αυτές κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σε μια έκθεση για την αμυντική βιομηχανία, προβάλλοντας την τεχνολογική προόδο της χώρας του. Το νέο ιρανικό drone ονομάζεται Mohajer-10 και διαθέτει ακτίνα δράσης 2.000 χιλιομέτρων, αυτονομία πτήσης 24 ωρών και μπορεί να μεταφέρει βόμβες και βλήματα βάρους 300 κιλών.

Οι σχέσεις του Ιράν με το Ισραήλ παραμένουν τεταμένες, με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου να κατηγορεί την ιρανική ηγεσία για την ενθάρρυνση των επιθέσεων που πραγματοποιούνται από Παλαιστίνιους.

Το Ιράν έχει κατορθώσει να αντιγράψει και να κατασκευάσει drones παρόμοια με αμερικανικά στο παρελθόν. Το 2011, αιχμαλώτισαν ένα αμερικανικό drone της CIA και πρόσφατα κατέρριψαν ένα άλλο αμερικανικό drone. Το MQ-9 Reaper είναι αμερικανικό drone που χρησιμοποιείται ως κυνηγός-εκτελεστής και η ιρανική έκδοσή του, το Mohajer-10, αποτελεί βελτίωση της αμερικανικής τεχνολογίας.

δειτε ακομα