Πούτιν – Σι: Συμφώνησαν να προχωρήσουν στον αγωγό φυσικού αερίου «Δύναμη της Σιβηρίας 2»

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, και ο Πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, έδωσαν εντολή στις εθνικές εταιρείες να συμφωνήσουν στους όρους παράδοσης για τον αγωγό φυσικού αερίου «Δύναμη της Σιβηρίας 2» όσο πιο γρήγορα γίνεται, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Interfax, επικαλούμενο τον Ρώσο αναπληρωτή πρωθυπουργό Αλεξάντερ Νόβακ.

Ο Νόβακ δήλωσε: “Οι συζητήσεις για την οριστικοποίηση των όρων θα συνεχιστούν, με την υποδειγμένη γρήγορη προσέγγιση.”

Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στην Αστάνα του Καζακστάν, κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης.

Ο Πούτιν εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις σχέσεις με την Κίνα, χαρακτηρίζοντάς τες ως τις καλύτερες στην ιστορία τους, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον κινέζο ομόλογό του.

Η Συνεργασία Οργανισμού Σανγκάης θεωρείται από τις δύο χώρες ως μέσο αντιμετώπισης της επιρροής των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στις διεθνείς υποθέσεις.

Πέραν της Ρωσίας και της Κίνας, τέσσερα κράτη της Κεντρικής Ασίας, η Ινδία, το Ιράν και το Πακιστάν, είναι μέλη της SCO.

Οι δυο χώρες έχουν ενισχύσει τις πολιτικές, στρατιωτικές και οικονομικές σχέσεις τους ιδιαίτερα έπειτα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Δηλώσεις των ηγετών

Ο Πούτιν επικρότησε την SCO τονίζοντας ότι ενισχύει τον ρόλο της σε μια δίκαιη πολυπολική τάξη. Ανέφερε: “Οι ρωσο-κινεζικές σχέσεις, η συνολική μας εταιρική σχέση, βιώνουν την καλύτερη περίοδο στην ιστορία τους, δεν επιδιώκουμε να αντιταχθούμε σε κανέναν, αλλά να δράσουμε για το κοινό μας καλό.”

Από τη μεριά του, ο Σι χαρακτήρισε τον Πούτιν ως «παλιό του φίλο» και τόνισε ότι οι σινο-ρωσικές σχέσεις βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο.

δειτε ακομα

δειτε ακομα