Ουκρανία και Ολλανδία υπέγραψαν συμφωνία ασφαλείας ύψους 2 δισ. ευρώ

Σήμερα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμρ Ζελένσκι και ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε υπέγραψαν μια συμφωνία ασφαλείας στην πόλη Χαρκίβ της Ουκρανίας. Η συμφωνία περιλαμβάνει τη χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας 2 δισ. ευρώ φέτος, μαζί με άλλη αμυντική βοήθεια τα επόμενα δέκα χρόνια, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ζελένσκι στο X, μια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Ρούτε υπέγραψε τη συμφωνία κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στη Χαρκίβ, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία και πλήττεται συχνά από ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις.

Ο Ζελένσκι ευχαρίστησε τον Ρούτε για τη συμφωνία, η οποία θα ενισχύσει την προστασία της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της πόλης του Χαρκίβ όπου συναντήθηκαν.

Η Ολλανδία είναι η έβδομη χώρα που υπογράφει 10ετή συμφωνία ασφαλείας με την Κίεβο, με σκοπό την ενίσχυση της ασφάλειας της Ουκρανίας έως την ένταξή της στο ΝΑΤΟ.

Εκτός από την Ολλανδία, Καναδάς, Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία, Δανία και Βρετανία έχουν υπογράψει παρόμοιες συμφωνίες τους τελευταίους μήνες. Συζητήσεις για συμφωνίες με άλλες χώρες βρίσκονται επί τάπητος, όπως ανέφερε ο Αντρίι Γερμάκ, επικεφαλής του γραφείου του Ζελένσκι.

Στην ίδια δήλωση στο Telegram, ο Ζελένσκι ανέφερε πως περίπου 20.000 κτήρια όπως σχολεία, πανεπιστήμια και κατοικίες έχουν καταστραφεί στη Χαρκίβ από την ρωσική εισβολή που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

δειτε ακομα

δειτε ακομα