Ο Υπουργός Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας συναντά τον Ερντογάν για την πώληση μη επανδρωμένων αεροσκαφών

Πέρυσι, η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία έκλεισαν μια σημαντική συμφωνία για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, στο πλαίσιο των προσπαθειών ενίσχυσης της αμυντικής τους συνεργασίας.

Ο Υπουργός Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας, Πρίγκιπας Χαλίντ μπιν Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ Αλ Σαούντ, βρέθηκε σε μια θερμή υποδοχή κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία από την ανάληψη των καθηκόντων του το 2022. Συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και δεσμεύτηκε να ενισχύσει τους αμυντικούς δεσμούς μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Τουρκίας.

Κατά τη διάρκεια της ενίσχυσης των δεσμών μεταξύ Ριάντ και Άγκυρας, ο Σαουδάραβας Πρίγκιπας συναντήθηκε με τον τούρκο ομόλογό του, Γιασάρ Γκιουλέρ, στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας στην Άγκυρα. Συζήτησαν τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των χωρών τους, καθώς και τις προσπάθειες για την εδραίωση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και παγκοσμίως, όπως ανέφερε το Σαουδαραβικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης οι αντίστοιχοι αρχηγοί των επιτελείων των σαουδαραβικών και των τούρκικων στρατών, ο αντιστράτηγος Φαγιάντ μπιν Χαμέντ αλ-Ρουαϊλί και ο στρατηγός Μετίν Γκουράκ, αντίστοιχα, σύμφωνα με το πρακτορείο.

ywAAAAAAQABAAACAUwAOw==

Η αμυντική συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και Σαουδικής Αραβίας ενισχύεται. Η κρατική εταιρεία Saudi Arabian Military Industries (SAMI) υπέγραψε συμφωνία τον περασμένο Αύγουστο με την τουρκική αμυντική εταιρεία Baykar για την παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο Βασίλειο.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι αυτή η συμφωνία έγινε μετά από την επίσκεψη του Ερντογάν στη Σαουδική Αραβία τον Ιούλιο του 2023 και τη συμμετοχή της Τουρκίας, για πρώτη φορά, στην Παγκόσμια Έκθεση Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας τον Φεβρουάριο. Αυτή η έκθεση πραγματοποιείται ετησίως στο Ριάντ.

Η τουρκική εταιρεία αμυντικής βιομηχανίας Ramsa Defense υπέγραψε στην έκθεση συμφωνία ύψους 120 εκατομμυρίων δολαρίων με την εταιρεία στρατιωτικών βιομηχανιών Arms Company for Military Industries της Σαουδικής Αραβίας. Σύμφωνα με τη συμφωνία, η Ramsa θα παρέχει μη επανδρωμένα αεροσκάφη, μη επανδρωμένα οχήματα εδάφους και σύστημα μεταφοράς όπλων Εskelot. Αυτές οι κινήσεις αποδεικνώνουν τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών για την ασφάλεια και τη σταθερότητα, όπως αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο Anadolu. Τον περασμένο Ιούλιο, η SAMI συμμετείχε στη Διεθνή Έκθεση Αμυντικών Βιομηχανιών στην Κωνσταντινούπολη.

Οι σχέσεις Σαουδικής Αραβίας και Τουρκίας είχαν παρουσιάσει δυσκολίες τα προηγούμενα χρόνια λόγω της υποστήριξης της Τουρκίας στη Μουσουλμανική Αδελφότητα και της υπόθεσης δολοφονίας του Σαουδάραβα συγγραφέα Τζαμάλ Κασόγκι το 2018 στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

δειτε ακομα

δειτε ακομα