Ο Ουκρανός Ολεξάντρ Σίρσκι: Στρατηγός επαρκής αλλά και αδυσώπητος

Μετά τα γεγονότα στο Κίεβο της περασμένης Πέμπτης, το Corriere della Sera περιγράφει τον ουκρανό στρατηγό Ολεξάντρ Σίρσκι, τον νέο αρχηγό ΓΕΕΘΑ όπως τον έχρισε ο Ζελένσκι.

Η Washington Post αναφέρεται σε αυτόν ως έναν αξιωματικό σχολαστικό και αψίθυμο, πολύ έμπειρο, έναν από εκείνους τους στρατιωτικούς που προετοιμάζονται για κάθε απρόοπτο. Άλλα Δυτικά μέσα έχουν επίσης εξυμνήσει τον Σίρσκι.

Το γερμανικό περιοδικό Spiegel τον περιγράφει ως αρχηγό ΓΕΣ που κατάφερε να διακριθεί στην Ανατολή, έχοντας στόχο να αποσπάσει την προσοχή των Ρώσων ενώ ο ίδιος κατέλαβε τη Χερσώνα στο Νότο. Επιπλέον, αποκάλυψε το χωριό Μπαλακλίγια ως το αδύνατο σημείο του μετώπου. Οι Ιταλοί αποδίδουν στον Σίρσκι το παρατσούκλι “Ο χασάπης” λόγω της απροκάλυπτης επιμονής του στη μάχη στο Μπαχμούτ, που οδήγησε στον θάνατο χιλιάδων Ουκρανών στρατιωτών. Αυτό προκάλεσε διχασμό στην Ουκρανική κοινωνία, με μερικούς να θεωρούν την στάση του αδίστακτη και άλλους όχι.

Περισσότερα, αναφέρονται πως οι Αμερικανοί θεωρούν τον Σίρσκι πιο αξιόπιστο από τον Ζαλούζνι, γεγονός που σίγουρα συνέβαλε στην προαγωγή του. Είναι επιπλέον γνωστός για την μελέτη του των αυτονομιστών ρωσόφωνων στον Ντονμπάς πριν γίνει αρχηγός του ουκρανικού ΓΕΣ. Τέλος, η πιο σημαντική ημέρα της ζωής του ήταν στις 24 Φεβρουαρίου 2022, όπου κατάφερε να αντιμετωπίσει την απειλή των Ρώσων προς το Κίεβο.

δειτε ακομα

δειτε ακομα