Ο Ιμάμογλου ασκεί κριτική σε Ευρώπη και Ερντογάν για τη μεταναστευτική πολιτική

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, έβαλε λογική στα λόγια του κατά της Ευρώπης και της κυβέρνησης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) της Τουρκίας για την ανεπαρκή διαχείριση των προσφύγων στην πόλη. Αυτά δημοσίευσε η τουρκική έκδοση της Deutsche Welle.

Ο Ιμάμογλου, μέλος του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), εξέφρασε την άποψή του σε μια συνάντηση μεταξύ άλλων Τούρκων επιχειρηματιών στο Ντίσελντορφ και επεσήμανε την κρίση του προσφυγικού πληθυσμού που έχει συσσωρευτεί στην Κωνσταντινούπολη.

Ο δήμαρχος επεσήμανε ότι περίπου 2,5 εκατομμύρια πρόσφυγες ζουν στην πόλη, αντιπροσωπεύοντας το 17-18% του πληθυσμού. Καταγγέλλει ότι η κατάσταση είναι απαράδεκτη για τόσες πολλές οικογένειες και τους ντόπιους.

Τονίζει πως ο αριθμός των παράτυπων μεταναστών στην Τουρκία παραμένει ανεξήγητος. Παράλληλα, κριτικάρει την Ευρώπη για την αδυναμία της να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τη μετανάστευση στις παραμεθόριες χώρες.

Γίνεται εμφανές ότι τα παρορμητικά μέτρα και οι λάθος πολιτικές έχουν οδηγήσει στην εξάπλωση του προβλήματος των προσφύγων, το οποίο πλέον έχει γίνει ξεπερασμένο.

Ο Ιμάμογλου αναφέρει ότι οι χώρες θα πρέπει να βρουν τρόπους να αντιμετωπίσουν τα βασικά αίτια που οδηγούν στη μετανάστευση, όπως η πείνα, η δίψα, η κλιματική κρίση και οι συγκρούσεις, αντί να αναζητούν απλές λύσεις.

Πέρα από την κριτική στην Ευρώπη, δεν διστάζει να παρατηρήσει ότι η τουρκική κυβέρνηση αποτυγχάνει σε αυτή τη δοκιμασία.

Ο Ιμάμογλου εστιάζει επίσης στον Ερντογάν και την κυβέρνησή του, κατηγορώντας τους για το ρόλο τους στην προώθηση της μετανάστευσης, κυρίως από τη Συρία και το Ιράκ, με ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις αυτών των χωρών.

Αξίζει να αναφερθεί πως η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ το 2016 φάνηκε να μην επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, με αυξημένο αριθμό προσφύγων και εκμετάλλευση του θέματος από την τουρκική κυβέρνηση.

Με σχεδόν 3,6 εκατομμύρια πρόσφυγες στην Τουρκία, η χώρα διατηρεί την πρωτιά της ως προορισμός προσφύγων από τη Συρία και όχι μόνο, όπως αποκαλύπτει η Παγκόσμια Έκθεση Μετανάστευσης 2024.

δειτε ακομα

δειτε ακομα