Ο Φιντάν και η ανταλλαγή πυραυλικών πληγμάτων Ιράν-Πακιστάν

Ο τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν παρακολουθεί ενεργά την κρίση που έχει ξεσπάσει με την ανταλλαγή πυραυλικών πληγμάτων μεταξύ Ιράν και Πακιστάν.

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου την Πέμπτη, ο Φιντάν αποκάλυψε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους υπουργούς Εξωτερικών του Ιράν και του Πακιστάν και εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν επιζητούν κλιμάκωση της κρίσης.

Επίσης, ο Φιντάν ανακοίνωσε τη συνέχιση των προσπαθειών για τη μείωση των εντάσεων μεταξύ Ιράν και Πακιστάν, ενώ δήλωσε ότι η Τουρκία θα κάνει ό,τι είναι αναγκαίο προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Φιντάν αντιμετώπισε με διακριτική σιωπή τα πυραυλικά πλήγματα που είχε εξαπολύσει το Ιράν σε συριακή επαρχία και στο Ιρακινό Κουρδιστάν.

Συμπληρωματικά, επικρίθηκε η παραβίαση της κυριαρχίας του Ιράκ και της Συρίας από το Ιράν με αντιτρομοκρατικό πρόσχημα.

Επίσης, ο Φιντάν αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης της αντιτρομοκρατικής συνεργασίας με το Ιράν, όπου αναγνωρίστηκε η κοινή αντιμετώπιση της παράταξης ΡΚΚ.

Επιπλέον, αναφέρθηκε η δυσκολία να εξηγηθεί η δράση των ισλαμιστών στα εδάφη της Ιντλίμπ και η αντιρρήσια έναντι αυτής με την τουρκική προστασία.

Τέλος, αναφέρθηκε η σημασία των σχέσεων της Τουρκίας με το Ιράν και το Πακιστάν, τα οποία συνεργάζονται ως εταίροι της Τουρκίας στην “πρωτοβουλία κατά της ισλαμοφοβίας”.

Σημειώνεται ότι οι δύο χώρες αποτελούν εταίρους της Τουρκίας, ενώ οι σχέσεις τους είναι πολύπλοκες, λαμβάνοντας υπόψη τις ιστορικές αντιθέσεις και τις οικονομικές σχέσεις.

Επιπρόσθετα, αναγνωρίζεται η προτίμηση της διμερούς συνεννόησης αντί της παρεμβολής τρίτων, προϋποθέτοντας μια παραγωγική συνύπαρξη της Τουρκίας με την Τεχεράνη.

δειτε ακομα

δειτε ακομα