Ναχιτσεβάν: Η επόμενη σύγκρουση στον Καύκασο μετά τον πόλεμο στο Ναγκόρνο Καραμπάχ;

Ο πρόεδρος της αυτοαποκαλούμενης «Δημοκρατίας του Αρτσάχ», Σαμβέλ Σαχραμανιάν, διέλυσε όλους τους θεσμούς της περιοχής του Ναγκόρνο Καραμπάχ και σχεδόν όλοι οι Αρμένιοι του Καραμπάχ πιστεύεται ότι εγκατέλειψαν τα πατρογονικά τους εδάφη. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ένα έρημο θύλακα, όπου παραμένουν περίπου 50-1.000 Αρμένιοι. Πάνω από 100.000 τράπηκαν σε φυγή τις τελευταίες ημέρες, μετά την επιχείρηση-εξπρές των δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, που έληξε μέσα σε μία μέρα με την συνθηκολόγηση των Αρμενίων αυτονομιστών.

Αυτός είναι ο επίλογος της σύγκρουσης για την περιοχή που διαρκεί τρεις δεκαετίες. Θα σταματήσει όμως η ένταση στον Καύκασο με τον ξεριζωμό των Αρμενίων ή θα έχουμε και συνέχεια;

Καλό έχει να έχουμε την προσοχή μας στραμμένη στον θύλακα Ναχιτσεβάν, σύμφωνα με το Gzero Media, καθώς εκτιμάται ότι η περιοχή αυτή θα μπορούσε να φιλοξενήσει την επόμενη μεγάλη σύγκρουση στον Καύκασο.

Ο θύλακας Ναχιτσεβάν

Ο θύλακας του Ναχιτσεβάν είναι μια λωρίδα αζέρικης περιοχής που βρίσκεται μεταξύ της Αρμενίας, του Ιράν και της Τουρκίας. Ανήκει επομένως στο Αζερμπαϊτζάν αλλά χωρίζεται από την υπόλοιπη χώρα από ένα λεπτό κομμάτι της νότιας Αρμενίας. Μέχρι το 1991 δεν είχαν σημασία αυτά τα σύνορα, καθώς τόσο η Αρμενία όσο και το Αζερμπαϊτζάν ήταν μέρος της Σοβιετικής Ένωσης.

Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης όμως, στις αρχές της δεκαετίας του 1990 η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησαν πόλεμο για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, κάτι που ανάγκασε το Μπακού να δημιουργήσει νέες διαδρομές μέσω του γειτονικού Ιράν και να στηριχθεί περισσότερο στην Τουρκία.

Γιατί επανέρχεται στο προσκήνιο

Σήμερα το Μπακού στρέφεται στον θύλακα του Ναχιτσεβάν. Οι αζέρικες δυνάμεις ελέγχουν ξανά όλη τη ζώνη, μετά την ανάκτηση του Ναγκόρνο Καραμπάχ, και σχεδιάζουν να εισάγουν ένα “διάδρομο” που θα συνδέει το Ναχιτσεβάν με το Αζερμπαϊτζάν. Αυτό όμως θα διέκοπτε τη νότια Αρμενία.

Η ιδέα αρέσει επίσης στη Τουρκία, καθώς η σύνδεση του Αζερμπαϊτζάν, του Ναχιτσεβάν και της Τουρκίας θα δημιουργούσε μια παντουρκική οντότητα που θα εκτείνεται από την Κασπία Θάλασσα έως τη Μεσόγειο.

Ωστόσο, η ιδέα δεν αρέσει ούτε στους Αρμένιους, οι οποίοι φοβούνται ότι η Αζερμπαϊτζάν θα χρησιμοποιήσει τη στρατιωτική της δύναμη για να καταλάβει την περιοχή Σιουνίκ της Αρμενίας και να συνδεθεί με το Ναχιτσεβάν, αποκόπτοντας με αυτόν τον τρόπο μια ζωτικής σημασίας οδό μεταφοράς στο βορρά μέσω της Αρμενίας.

Οι εξελίξεις στον θύλακα Ναχιτσεβάν παραμένουν επομένως μια πηγή ανησυχίας για την εξέλιξη της κατάστασης στον Καύκασο μετά τον πόλεμο στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

δειτε ακομα

δειτε ακομα