Κίνδυνος εκ νέου για τους στόχους του 2024 με την κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή

Υπάρχει κίνδυνος η κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή να απειλήσει τους στόχους του 2024, ιδίως όσον αφορά τις μεταφορές εμπορευμάτων μέσω της Ερυθράς θάλασσας προς το Σουέζ και τη Μεσόγειο. Το μεταφορικό κόστος έχει αυξηθεί και έχουν προκύψει προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα των τροφίμων, με καθυστερήσεις και ακυρώσεις που οδηγούν σε αύξηση των τιμών. Ωστόσο, οι μεταφορές πετρελαίου δεν έχουν αντιμετωπίσει προβλήματα, χωρίς να προβλέπεται ανάληψη δράσης για την ομαλοποίησή τους.

Ειδικά για την Ελλάδα, η αδύναμη προοπτική ανάκαμψης της Ευρωζώνης, μαζί με τον κίνδυνο της επανάδυσης του Ντόναλντ Τραμπ στην Προεδρία των ΗΠΑ, προκαλούν ανησυχίες. Η Ελλάδα στοχεύει σε ανάπτυξη της οικονομίας της κατά 2,9%, βασιζόμενη κυρίως σε δημόσιες επενδύσεις που θα χρηματοδοτηθούν εν μέρει από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΟΠΑ 2021-2027. Αυτή η προσπάθεια αναπτύσσεται υπό τον φόβο της οικονομικής επιβράδυνσης στην Ευρωζώνη και την αρνητική επίδραση στις ελληνικές εξαγωγές και στην ιδιωτική κατανάλωση.

Πρέπει να ληφθούν υπόψη επίσης και τα οικονομικά δεδομένα της Ελλάδας, όπως η αύξηση του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, κυρίως λόγω της μείωσης του ελλείμματος στο ισοζύγιο αγαθών. Οι επιπτώσεις από την επιβράδυνση στη Μέση Ανατολή εν τέλει αναμένεται να εντείνουν αυτή την κατάσταση.

δειτε ακομα

δειτε ακομα