ΗΠΑ: Το Ισραήλ δεν σταματάει – Σενάρια εκτροχιασμού της κατάστασης

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έστειλε τον απεσταλμένο του, Aμος Χόχσταϊν, στη Μέση Ανατολή με ένα μήνυμα προς τον Λίβανο: η ΗΠΑ δεν μπορεί να ασκήσει ελέγχο στο Ισραήλ αν η Χεζμπολάχ συνεχίσει τις επιθέσεις της.

Αυτή την είδηση μετέδωσε το Axios, παραθέτοντας δηλώσεις αξιωματούχων από ΗΠΑ και Ισραήλ, καθώς και ενός Δυτικού διπλωμάτη παρακολουθεί τα γεγονότα.

Ο Χόχσταϊν βρέθηκε στον Λίβανο πέρασες μέρες ζητώντας την άμεση κατάπαυση των συγκρούσεων μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ.

Έκανε επισκέψεις και στο Ισραήλ, συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, τον υπουργό Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ, αλλά και με ηγέτες της πολιτικής αντιπολίτευσης της χώρας.

Κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον πρόεδρο του Λιβάνου, Ναμπίχ Μπέρι, συνεργάτη της Χεζμπολάχ, ο Χόχσταϊν παρότρυνε να γίνουν διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ, αντί να επιδεινωθούν οι εντάσεις.

Σύμφωνα με αναφορές, η Χεζμπολάχ επισήμανε στις ΗΠΑ τις δυνατότητές της να πλήξει το Ισραήλ, εκφράζοντας παράλληλα την αποφυγή τους για πόλεμο.

Υπάρχουν ανησυχίες ότι, καθώς οι συγκρούσεις στη Γάζα συνεχίζονται, ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ γίνεται όλο και πιο πιθανός.

Αυτή η εξέλιξη θα εντείνει τις εντάσεις στην περιοχή και μπορεί να εμπλέξει περισσότερο τις ΗΠΑ στη σύγκρουση.

Δύο κορυφαίοι συνεργάτες του Νετανιάχου βρέθηκαν στην Ουάσιγκτον για να εξετάσουν διπλωματικές λύσεις.

Σύμφωνα με αξιωματούχους, η Ουάσιγκτον θα υποστηρίξει το Ισραήλ σε περίπτωσηε πολέμου με τη Χεζμπολάχ.

δειτε ακομα

δειτε ακομα