ΗΠΑ: Στρατηγικό σχέδιο για να αντιμετωπίσει την Κίνα

Η συνάντηση της G20 στο Δελχί αποκάλυψε τα νέα κέντρα αποφάσεων που εμφανίζονται στον παγκόσμιο εμπορικό χάρτη μεταξύ των αλλαγών στις γεωπολιτικές συμμαχίες. Κεντρική θέση είχε η Ινδία που επιτέλεσε το ρόλο του προέδρου της G20, το οποίο της δίνει τη δυνατότητα να ενισχύσει την γεωπολιτική της σημασία προ των εθνικών εκλογών του επόμενου έτους.

Πολλές χώρες και εταιρείες πλέον αρχίζουν να στρέφουν το ενδιαφέρον τους στην Ινδία, καθώς η οικονομία της Κίνας επιβραδύνεται, ενώ αναμένεται ότι φέτος η Ινδία θα είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στον κόσμο σύμφωνα με το ΔΝΤ.

Η συνάντηση του πρωθυπουργού της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, και του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, είναι αναμφίβολα αποτέλεσμα της επιθυμίας των δύο χωρών να αποτελέσουν εναλλακτική λύση στην Κίνα για την περιοχή του Ινδικού Ωκεανού.

ΗΠΑ 2 1

 

H Ινδία και οι ΗΠΑ συμφώνησαν να ενισχύσουν τη συνεργασία μεταξύ τους με μια δήλωση 29 σημείων, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον «Quad», μια συμμαχία μεταξύ Αυστραλίας, Ινδίας, Ιαπωνίας και ΗΠΑ, που στόχο έχει να απαντήσει στην αυξανόμενη δύναμη της Κίνας στην Ινδο-Ειρηνική περιοχή. Το νέο σχέδιο των δύο χωρών στοχεύει να μειώσει την επιρροή της Κίνας, αποτελώντας καθοριστική εξέλιξη για την οικονομία της Μέσης Ανατολής και την παγκόσμια πρωτοβουλία υποδομών Belt and Road που προωθεί η Κίνα.

Ωστόσο, πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι ο αδυναμηρός παγκόσμιος οικονομικός συνασπισμός μπορεί να περιορίσει και να ακριβύνει ακόμα περισσότερο την ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που υπάρχει πρόβλημα με τον πληθωρισμό. Για αυτό, είναι απαραίτητη η δημιουργία διαδρόμων και ευκαιριών που θα εξυπηρετούν όλους και όχι μόνο τον αποκλεισμό των άλλων, με σκοπό την ενθάρρυνση όλων των χωρών που συνεργάζονται μεταξύ τους σε μια ολοκληρωμένη οικονομία, όπως ανέφερε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

δειτε ακομα

δειτε ακομα