Η πρόταση της Αρμενίας για Σύμφωνο Μη Επίθεσης στο Αζερμπαϊτζάν

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι προτείνει στο Αζερμπαϊτζάν την υπογραφή ενός “συμφώνου μη επίθεσης” μεταξύ των δύο χωρών, ως πρώτο βήμα πριν από τη σύναψη μιας ολοκληρωμένης συμφωνίας ειρήνης μεταξύ των κρατών του Καυκάσου, οι οποίοι ήταν εχθροί για δεκαετίες.

Σε μια ομιλία του με αφορμή την ημέρα των ενόπλων δυνάμεων στην Αρμενία, ανέφερε ότι παρουσίασε στο Αζερμπαϊτζάν την πρόταση για τη δημιουργία ενός μηχανισμού αμοιβαίου ελέγχου των εξοπλισμών και την υπογραφή ενός συμφώνου μη επίθεσης, εάν η υπογραφή της συμφωνίας ειρήνης καθυστερήσει.

Ο Πασινιάν τόνισε επίσης την ανάγκη αναθεώρησης της στρατηγικής σκέψης της Αρμενίας σχετικά με την ασφάλεια και τη διαφοροποίηση των διεθνών της σχέσεων σε αυτό τον τομέα.

Αναφέροντας τις νέες αγορές όπλων της χώρας του, επισήμανε ότι η κυβέρνηση υπέγραψε συμβάσεις για την αγορά όπλων αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων την τελευταία δεκαετία.

Εντούτοις, το Αζερμπαϊτζάν αρνήθηκε τις εδαφικές διεκδικήσεις έναντι της Αρμενίας. Και οι δύο χώρες ήταν πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.

Οι δυο χώρες ενεπλάκησαν σε δυο πολέμους τα χρόνια του 1990 και του 2000 για τον έλεγχο του Ναγκόρνο Καραμπάχ, με χιλιάδες νεκρούς, μετά την ανάκτησή του από το Αζερμπαϊτζάν το Σεπτέμβριο.

Μετά την ανάκτηση του Ναγκόρνο Καραμπάχ από το Αζερμπαϊτζάν, σχεδόν ολόκληρος ο πληθυσμός, πάνω από 100.000 άτομα, μετακόμισε στην Αρμενία.

Αν και η νίκη του Αζερμπαϊτζάν σήμανε πρακτικά το τέλος της διένεξης, οι παρατηρητές δεν προβλέπουν εύκολη πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, καθώς οι διαφωνίες και οι πηγές εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών έχουν βαθιές ρίζες.

Παρά τις προσπάθειες διαπραγμάτευσης από διάφορους κύκλους και την ανταλλαγή αιχμαλώτων την περασμένη εβδομάδα, το πρόβλημα παραμένει ανεπίλυτο.

Η δέσμευση του Αζερμπαϊτζάν για χειροπιαστά μέτρα προκειμένου να εξομαλυνθούν οι σχέσεις του με την Αρμενία και η ανταλλαγή αιχμαλώτων χαιρέτισαν ως σημαντική πρόοδο από την ΕΕ, τις ΗΠΑ, την Τουρκία και τη Ρωσία.

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν υπογράμμισε ότι οι συνθήκες έχουν δημιουργηθεί για την υπογραφή συνθήκης ειρήνης με την Αρμενία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

δειτε ακομα

δειτε ακομα