Η επίδραση των ΗΠΑ στον εξοπλισμό της Ελλάδας

Στις 27 Ιανουαρίου, η επιστολή του Άντονι Μπλίνκεν προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα. Ταυτόχρονα αποδεσμεύτηκαν και οι απαντήσεις από την Ουάσιγκτον για το ελληνικό F-35 και το τουρκικό F-16. Η επιστολή αναφέρθηκε σε διάφορα εξοπλιστικά προγράμματα, τα οποία η Ελλάδα θα αποκτήσει μέσω πλεονάζοντος υλικού από τις ΗΠΑ.

Αυτό σηματοδοτεί την αμερικανική επιρροή στον εξοπλισμό της Αθήνας, όπως επιβεβαιώθηκε στο Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας – Ηνωμένων Πολιτειών, και ειδικότερα στις συνομιλίες για την Άμυνα και την Ασφάλεια.

Πιο συγκεκριμένα, η αναφορά στα πλοία LCS και το μεταφορικά αεροσκάφη C-130 στην επιστολή Μπλίνκεν ως “παραχωρήσεις” προς την Ελλάδα αποτελεί σημαντική εξέλιξη.

Συγκεκριμένα, η επιστολή αναφέρει ότι “ζητάμε νομική έγκριση από το Κοινοβούλιο για τη μεταφορά έως και τεσσάρων φρεγατών LCS στην Ελλάδα και θα υποβάλλουμε νομοθεσία για την παραχώρησή τους”.

Εξάλλου, η Ελλάδα εξετάζει το ενδεχόμενο απόκτησης των LCS, παρά τις ενστάσεις του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ συζητείται και η πιθανότητα κοινής παραγωγής του προγράμματος φρεγατών Constellation.

Επιπλέον, ο υποναύαρχος Αντονι Ρόσι ενημέρωσε για τα σχέδια και τα προγράμματα του Ναυτικού, περιλαμβάνοντας τα ελικόπτερα Romeo, τα περιπολικά Island, τα αεροσκάφη Ρ3 και το πρόγραμμα των Constellation.

Τα F-35, οι παραχωρήσεις των LCS και C-130, καθώς και η ελληνική συμμετοχή στο πρόγραμμα φρεγατών Constellation, αποτέλεσαν κύρια θέματα συζητήσεων στο Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας-ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση του Στρατηγικού Διαλόγου, υπογραμμίζεται η προοπτική συνέχισης της συνεργασίας για την προμήθεια αμυντικού εξοπλισμού, όπως το F35, καθώς και για τη μεταφορά των αεροσκαφών C-130 και των πλοίων LCS.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης η αναγνώριση των ΗΠΑ για την αυξημένη εξοπλιστική δαπάνη της Ελλάδας, καθώς και η πρόθεσή τους για τη συζήτηση πιθανών οφελών από τον κοινό σχεδιασμό και τη συνεργασία στην παραγωγή φρεγατών κλάσης Constellation.

δειτε ακομα

δειτε ακομα