«Η Χαμάς δεν μπορεί να εξαλειφθεί», ομολογεί ο ισραηλινός στρατός μετά από 37.000 νεκρούς αμάχους

Ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF), ο αρχιπλοίαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, μίλησε χθες σε μια τηλεοπτική συνέντευξη στο Channel 13 και δήλωσε πως η Χαμάς δεν μπορεί να εξαλειφθεί. Εκφράζοντας την άποψή του, είπε πως ο μόνος τρόπος για να απελευθερωθούν οι ομήροι στη Λωρίδα της Γάζας είναι μέσω μιας συμφωνίας ανταλλαγής αιχμαλώτων.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που ένα υψηλόβαθμο ισραηλινό στέλεχος δηλώνει δημόσια την άποψή του για το αδύνατο της εξάλειψης της Χαμάς. Έκανε επίσης λόγο για την ιδεολογία της Χαμάς και τη σημασία μιας νέας ηγεσίας στη Γάζα για να υπάρξουν αλλαγές.

Οι αντιδράσεις δεν άργησαν να έρθουν. Το γραφείο του πρωθυπουργού Νετανιάχου υπογράμμισε ότι η εξάλειψη της Χαμάς παραμένει κύριος στόχος τους.

Ο Χαγκάρι παραδέχτηκε πως δεν είναι εφικτό να απελευθερωθούν όλοι οι ομήροι με στρατιωτικά μέσα και υπογράμμισε τη σημασία της ανταλλαγής αιχμαλώτων ως λύσης. Αυτό αντικατοπτρίζει τη διαφορά ανάμεσα στις πολιτικές και στρατιωτικές κατευθύνσεις, σύμφωνα με την εφημερίδα Haaretz.

Σε μια επίσημη ανακοίνωση, το ισραηλινό στρατιωτικό γραφείο επεσήμανε ότι η δήλωση του Χαγκάρι πρέπει να ερμηνευτεί σωστά ως αναφορά στην Χαμάς ως ιδεολογία, μην παραπληθυσμένη ως αναθεώρηση της γενικής πολιτικής.

δειτε ακομα

δειτε ακομα