Η αλλαγή προσανατολισμού του Ερντογάν προς την οικονομική ορθοδοξία δημιουργεί νέα προβλήματα

Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει αλλάξει προσέγγιση στην οικονομία της Τουρκίας. Με τον πληθωρισμό εκτόξευση, εγκατέλειψε την εχθρότητά του προς τα υψηλά επιτόκια. Ωστόσο, η επιλογή της οικονομικής ορθοδοξίας γίνεται με μερικό ενθουσιασμό. Για να διατηρήσει την ανάπτυξη και τη δημοτικότητά του, θα αυξήσει τις δαπάνες του δημόσιου τομέα, οδηγώντας σε νέα προβλήματα.

Ο Ερντογάν συνειδητοποίησε ότι μόνο με αυστηρή νομισματική πολιτική μπορεί να καταπολεμήσει την αύξηση των τιμών που αναμένεται να φτάσει το 65% φέτος. Ωστόσο, δεν είναι πρόθυμος να θυσιάσει την ανάπτυξη για ένα χαμηλότερο πληθωρισμό.

Η πολιτική αλλαγή που παρουσίασε ο Ερντογάν την προηγούμενη εβδομάδα επιτρέπει στον νέο διοικητή της κεντρικής τράπεζας, Χαφιζέ Γκαγιέ Εργκάν, να διατηρήσει τα υψηλά επιτόκια που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο 25%. Ωστόσο, οι υποστηρικτές της οικονομικής ορθοδοξίας θα πρέπει να είναι προσεκτικοί πριν γιορτάσουν.

Ο Ερντογάν θα χρησιμοποιήσει κρατικές δαπάνες για την ανάπτυξη. Οι αυξημένες δαπάνες για ανοικοδόμηση μετά τον σεισμό και η αύξηση του κατώτατου μισθού και των συντάξεων θα οδηγήσουν σε δημοσιονομικό έλλειμμα 6,4% του ΑΕΠ τόσο το 2023 όσο και το 2024. Αυτό θα ήταν το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 ετών.

Οι δημοσιονομικές μεταβιβάσεις θα αυξήσουν την κατανάλωση, ενισχύοντας τη ζήτηση για εισαγωγή και επιδεινώνοντας την εμπορική θέση της Τουρκίας. Η κυβέρνηση προβλέπει έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών 3,1% του ΑΕΠ το 2024. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω υποτίμηση της τουρκικής λίρας και αύξηση του πληθωρισμού μέσω αυξημένων τιμών εισαγωγών.

Η υποστήριξη του Ερντογάν στα συνηθισμένα μέτρα καταπολέμησης του πληθωρισμού είναι ενθαρρυντική, αλλά δεν αλλάζει το γενικό (ισχυριστικό) πλαίσιο της μακροοικονομικής του πολιτικής.

δειτε ακομα