Μήπως πρόκειται για μια στρατηγική κίνηση του Ταγίπ Ερντογάν ή απλώς μια ακόμη γεωπολιτική υπερβολή από την Τουρκία; Όπως και να ‘χει, η Άγκυρα έχει υποβάλει επίσημα αίτημα για ένταξη στην ομάδα BRICS, μια συμμαχία αναδυόμενων οικονομιών που περιλαμβάνει τη Ρωσία και την Κίνα. Τη συγκεκριμένη εξέλιξη αποκάλυψε χθες το Bloomberg.
Μέσα και έξω από την Ευρώπη
Πρόκειται για μια κίνηση που δείχνει την πεποίθηση του Ερντογάν ότι η παγκόσμια γεωπολιτική σκηνή αλλάζει, μετατοπίζοντας το κέντρο βάρους από τις αναπτυγμένες οικονομίες στις αναδυόμενες. Η εν λόγω κίνηση συνδέεται επίσης με την απογοήτευση που βιώνει η Τουρκία λόγω της αργής προόδου στο θέμα ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η χώρα, η οποία ισορροπεί συνεχώς ανάμεσα σε Ευρώπη και Ασία, υπέβαλε το αίτημά της για ένταξη στις BRICS πριν από μερικούς μήνες. Αναμένεται ότι το θέμα θα απασχολήσει τη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στο Καζάν της Ρωσίας από τις 22 έως τις 24 Οκτωβρίου.
«Η Τουρκία μπορεί να επιτύχει ευημερία και επιρροή μόνο αν βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ανατολή και τη Δύση ταυτόχρονα», επισήμανε ο Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη το πρόσφατο Σαββατοκύριακο. «Εναλλακτικές οδοί δεν θα ωφελήσουν τη χώρα, αλλά θα την επιβαρύνουν», συμπλήρωσε.
Η διεύρυνση των BRICS
Η ομάδα BRICS περιλαμβάνει σε ιδρυτικά μέλη τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική, και έχει αναδειχθεί σε μια ισχυρή συμμαχία αναδυόμενων οικονομιών. Νέα μέλη, όπως το Ιράν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αιθιοπία και η Αίγυπτος, προστέθηκαν στις αρχές του 2024.
Στη σύνοδο του Καζάν, αναμένονται συζητήσεις σχετικά με τη διεύρυνση της BRICS, με χώρες όπως η Τουρκία, η Μαλαισία, η Ταϊλάνδη και το Αζερμπαϊτζάν να εκφράζουν ενδιαφέρον για ένταξη.
Η οικονομική κατάσταση της Τουρκίας
Ωστόσο, η χρονική στιγμή της αίτησης δεν είναι ιδανική, καθώς η τουρκική οικονομία αντιμετωπίζει προκλήσεις. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το ποσοστό ανάπτυξης έχει υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά. Οι αλλαγές στα επιτόκια, ο πληθωρισμός και η πτώση της μεταποίησης οδήγησαν σε πτώση του ρυθμού ανάπτυξης του ΑΕΠ στο 2,5% το δεύτερο τρίμηνο, από 5,3% στο πρώτο τρίμηνο.