Γάζα: Νέα προσφυγή των RSF στο ΔΠΔ κατά του Ισραήλ για τους θανάτους δημοσιογράφων

Οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα (RSF) κατέθεσαν νέα προσφυγή στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εναντίον του Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου εναντίον δημοσιογράφων.

Οι RSF ζητούν από τον εισαγγελέα του ΔΠΔ να εξετάσει τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν εναντίον πάνω από εννέα Παλαιστινίων δημοσιογράφων από τον Δεκέμβριο του 2023 έως τον Μάιο του 2024.

Σύμφωνα με τους RSF, περισσότεροι από 100 δημοσιογράφοι στη Γάζα έχουν χάσει τη ζωή τους από τον ισραηλινό στρατό. Η προσφυγή αναφέρεται επίσης σε επιπλέον περιστατικά θανάτων και τραυματισμών δημοσιογράφων.

Oι RSF υποστηρίζουν ότι κάποιοι δημοσιογράφοι ήταν θύματα σκόπιμων φόνων, ενώ άλλοι έπεσαν θύματα επιθέσεων εναντίον αμάχων από τον ισραηλινό στρατό.

Η προσπάθεια των RSF αποσκοπεί επίσης στην προστασία του δικαιώματος του κοινού στην ενημέρωση κατά τη διάρκεια συγκρούσεων.

Σύμφωνα με εκθέσεις, πάνω από 100 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης έχουν χάσει τη ζωή τους στη Γάζα λόγω του πολέμου.

Η πρωτοβουλία των RSF περιλαμβάνει και τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων δύο δημοσιογράφων του al Jazeera που σκοτώθηκαν.

Ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι οι δημοσιογράφοι αυτοί αποτελούσαν απειλή για τα ισραηλινά στρατεύματα, χαρακτηρίζοντας τους ως «τρομοκρατικούς πράκτορες».

δειτε ακομα

δειτε ακομα