Γάζα: 1,5 εκατ. οι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι – Τεράστιες ελλείψεις σε είδη πρώτης ανάγκης [vid]

Ο αριθμός των εκτοπισμένων στη Γάζα έφτασε το 1,5 εκατομμύριο, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια την Παρασκευή.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, περισσότεροι από 690.000 άνθρωποι έχουν καταφύγει σε εγκαταστάσεις της UNWRA και άλλα μέρη που οι άνθρωποι ελπίζουν να είναι ασφαλή, όπως νοσοκομεία, εκκλησίες και σχολεία, προκειμένου να αποφύγουν τη σύγκρουση.

Τα θύματα της σύγκρουσης στη Γάζα έχουν φτάσει σχεδόν τους 9.000, με περισσότερους από 22.000 τραυματίες, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Γι’ αυτό το λόγο, οι ελλείψεις σε είδη πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα, νερό και ιατρικός εξοπλισμός, είναι τεράστιες.

Χωρίς καύσιμα και προμήθειες

Ο συντονιστής των Ηνωμένων Εθνών για Ανθρωπιστικές Υποθέσεις επισημαίνει ότι είναι αναγκαίο να δοθεί προτεραιότητα στην παροχή καυσίμων, καθώς αυτά είναι απαραίτητα για τη λειτουργία νοσοκομείων, σχολείων και για τη διανομή νερού και ηλεκτρισμού. Καταδικάζει επίσης τη συνεχιζόμενη σύγκρουση, υποστηρίζοντας πως χωρίς εκείνη, δεν μπορεί να καλυφθούν οι ανάγκες του λαού.

Η διεθνής κοινότητα πρέπει να παράσχει άμεση ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, καθώς ο πληθυσμός βρίσκεται σε μεγάλη ανάγκη. Εκτιμάται ότι η κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού της Γάζας και των 500.000 κατοίκων της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης μέχρι το τέλος του έτους θα κοστίσει περίπου 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο ισραηλινός στρατός έχει επιδεινώσει τις επιθέσεις του στη Λωρίδα της Γάζας με αεροπορικές και χερσαίες επιθέσεις. Η Χαμάς είχε αιφνιδιάσει με μια επίθεση στις 7 Οκτωβρίου.

δειτε ακομα

δειτε ακομα