«Η Γαλλία στη μέγγενη της πολιτικής κρίσης»: Μετά από 52 ημέρες αναμονής από τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αποφάσισε να αναθέσει στον Μισέλ Μπαρνιέ, πρώην επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ για το Brexit, τη δημιουργία νέας κυβέρνησης. Αυτή η κίνηση στοχεύει να ξεπεραστεί το πολιτικό αδιέξοδο που επικρατεί.
Ο 73χρονος Μπαρνιέ θα χρειαστεί να διευθύνει σημαντικές μεταρρυθμίσεις και τον προϋπολογισμό του 2025, σε ένα κοινοβούλιο που είναι κατακερματισμένο. Η Γαλλία αντιμετωπίζει πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις αγορές ομολόγων να μειώσει το έλλειμμά της.
Από τις πρώτες αντιδράσεις φάνηκε ότι ο Μπαρνιέ θα πρέπει να αξιοποιήσει όλες τις διπλωματικές του ικανότητες για να σχηματίσει μία βιώσιμη κυβέρνηση. Οι μέχρι τώρα προσπάθειές του για σχηματισμό συμμαχίας φαίνονται δύσκολες, καθώς οι πολιτικές δυνάμεις είναι διαιρεμένες.
«Οι εκλογές κλάπηκαν από τον γαλλικό λαό», δήλωσε ο Ζαν-Λικ Μελανσόν από το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, μια προοδευτική συμμαχία που ήρθε πρώτη στις εκλογές. «Ο πρόεδρος αγνοεί το αποτέλεσμα και επιλέγει έναν συντηρητικό πρωθυπουργό», συμπλήρωσε, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση «δημοκρατικό πραξικόπημα».
Ο Μελανσόν προανήγγειλε κινητοποιήσεις, αποκαλώντας τον Μπαρνιέ μία φυσιογνωμία κοντά στην ακροδεξιά. Από την άλλη, ο Ολιβιέ Φορ τόνισε την αντίφαση στο να επιλέγεται πρωθυπουργός από κόμμα που ήρθε τέταρτο στις εκλογές.
Αυτό που είναι δύσκολο για τον νέο πρωθυπουργό είναι ότι και το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός (RN) φαίνεται να είναι σε στάση αναμονής, περιμένοντας να δει τις προτάσεις του Μπαρνιέ για το μεταναστευτικό και το εκλογικό σύστημα. Ωστόσο, η ριζοσπαστική προσέγγιση δεν ενθουσιάζει προφανώς ούτε το RN, καθώς δήλωσαν ότι θα κρίσουν το επόμενο βήμα τους σύμφωνα με την ομιλία της κυβέρνησης.
«Θα επικεντρωθούμε στα επείγοντα ζητήματα που αφορούν τους Γάλλους, όπως η αγοραστική δύναμη και η ασφάλεια και θα δράσουμε αν η κυβέρνηση δεν ανταποκριθεί στις προσδοκίες», δήλωσε στέλεχος του RN.
Είναι φανερό ότι η απόφαση του Μακρόν να διορίσει τον Μπαρνιέ δεν έχει προκαλέσει τον ενθουσιασμό των κομμάτων, καθώς οι αντιδράσεις συνεχίζουν να είναι έντονες.