Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Προσφυγή εναντίον του Ισραήλ για τα εγκλήματα κατά των δημοσιογράφων στη Γάζα

Οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα (RSF) κατέθεσαν προσφυγή ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου που διέπραξε το Ισραήλ εναντίον δημοσιογράφων στη Γάζα. Ζητούν από τον εισαγγελέα να ερευνήσει τις περιπτώσεις των δημοσιογράφων που έχουν σκοτωθεί από τον ισραηλινό στρατό από τον Δεκέμβριο του 2023 μέχρι τον Μάιο του 2024.

Οι RSF κατέθεσαν ήδη τρεις προσφυγές στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τον θάνατο δημοσιογράφων. Στη σημερινή προσφυγή αναφέρονται οκτώ ακόμη περιπτώσεις δολοφονημένων δημοσιογράφων και ενός τραυματισμένου ρεπόρτερ.

Η ΜΚΟ διαθέτει στοιχεία που υποδεικνύουν ότι οι δολοφονίες ήταν προσχεδιασμένες και αναφέρει ότι οι δημοσιογράφοι ήταν θύματα επιθέσεων του ισραηλινού στρατού.

Οι RSF αντιδρούν, τονίζοντας ότι η επίθεση σε δημοσιογράφους είναι επίθεση στο δικαίωμα του κοινού για πληροφόρηση, ειδικά σε περιόδους συγκρούσεων.

Η προσφυγή περιλαμβάνει και τους δύο δημοσιογράφους του Al Jazeera, τον Χάμζα Νταντούχ και τον Μουστάφα Θουράγια, οι οποίοι σκοτώθηκαν στο Νότιο Λίβανο, όταν το αυτοκίνητό τους βομβαρδίστηκε.

δειτε ακομα

δειτε ακομα