Αναμένεται η άρνηση της Γερμανίας για την αγορά αεροσκαφών Eurofighter από την Τουρκία, λόγω εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς αναμένεται να αρνηθεί το αίτημα του τουρκικού προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter Typhoon λόγω εντάσεων μεταξύ τους, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Bloomberg. Η Τουρκία επιθυμεί την αγορά τους για να ανανεώσει την πολεμική της αεροπορία, αλλά η Γερμανία αντιτίθεται λόγω διπλωματικών εντάσεων και ανησυχιών για διάφορα ζητήματα, μεταξύ των οποίων η καταδίκη του Ισραήλ και η στάση της Τουρκίας έναντι της Χαμάς.

Εκπρόσωποι της Γερμανίας επικαλούνται τις εντάσεις με την Τουρκία για ζητήματα απόκτησης αντιαεροπορικών συστημάτων από τη Ρωσία, στρατιωτική εκστρατεία στη Συρία και την καθυστέρηση στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Το Ισραήλ έχει αποκηρύξει ο Ερντογάν ως “τρομοκρατικό κράτος”, αυξάνοντας τις ανησυχίες.

Οι ΗΠΑ έχουν επισημάνει ότι η επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από την Τουρκία είναι προϋπόθεση για την πώληση μαχητικών αεροσκαφών. Η Τουρκία έχει επίσης καθυστερήσει να αποσύρει τον στόλο F-4 και επιθυμεί την απόκτηση 20 αεροσκαφών Eurofighter Typhoon με δυνατότητα διπλασιασμού.

Η Γερμανία φαίνεται αποφασισμένη να διατηρήσει τη θέση της προς την Τουρκία και να διατηρήσει το μπλοκάρισμο στην πώληση των αεροσκαφών. Η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα των εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και της γεωπολιτικής αντιπαράθεσης στην περιοχή.

δειτε ακομα

δειτε ακομα