Ποιες είναι οι συνταγές για βιώσιμες ευρωπαϊκές πόλεις;

Κάθε χρόνο, το περιοδικό Economist δημοσιεύει τη λίστα των πιο βιώσιμων πόλεων στον κόσμο. Φέτος είδαμε αρκετές αλλαγές στην κατάταξη, αλλά η Ευρώπη διατηρεί την πρωτοκαθεδρία της, χάρη στη σταθερότητα και την υψηλή ποιότητα ζωής που προσφέρει, όπως η εκπαίδευση, οι υποδομές και η υγειονομική περίθαλψη.

Στην κορυφή της λίστας βρίσκονται οι πόλεις Βιέννη, Κοπεγχάγη και Ζυρίχη, οι οποίες διατηρούν τα χρυσά, ασημένια και χάλκινα μετάλλιά τους αντίστοιχα. Αυτές οι πόλεις ξεχωρίζουν για την ομορφιά τους, την παράδοση και την ευημερία των κατοίκων, οι οποίοι είναι γενικά υγιείς και μορφωμένοι, χαίρονται τη ζωή και την καθημερινότητά τους.

Ο Economist παρατηρεί ότι μικρές διακυμάνσεις στη βαθμολογία μπορεί να φέρουν μεγάλες αλλαγές στην κατάταξη. Για παράδειγμα, οι γερμανικές πόλεις, το Δουβλίνο και η Βαρκελώνη, υπήρξαν θύματα πρόσφατων κοινωνικών ή πολιτικών αναταραχών και είδαν τη βαθμολογία τους να μειώνεται σημαντικά.

Πέρυσι, και η Στοκχόλμη είδε μια παρόμοια πτώση. Ωστόσο, οι προοπτικές βελτίωσης είναι άμεσες. Παρ’ όλα αυτά, οι πιο βιώσιμες πόλεις συνεχίζουν να αποτελούν ιδανικούς προορισμούς για τη ζωή. Στην Ανατολική Ευρώπη, πολλοί δήμοι σημειώνουν θετικές εξελίξεις, όπως το Βελιγράδι, το Βουκουρέστι, η Βουδαπέστη και η Σόφια, κυρίως λόγω επενδύσεων σε κοινωνικές υπηρεσίες και υποδομές.

Οι βελτιώσεις περιλαμβάνουν τομείς όπως οι μεταφορές και η υγειονομική περίθαλψη, με τις πόλεις αυτές να κοντράρονται πλέον με μεγάλες αμερικανικές πόλεις, όπως το Πίτσμπουργκ και το Σιάτλ.

Και εδώ μπαίνει η Αθήνα στη συζήτηση, καθώς είναι η τέταρτη πόλη με τη μεγαλύτερη βελτίωση φέτος, αποκτώντας +0,9 βαθμούς. Παρ’ όλα αυτά, βρίσκεται 7η από το τέλος στην κατάταξη των ευρωπαϊκών πόλεων. Αν άλλες χώρες δουλέψουν για να φτάσουν τα ευρωπαϊκά επίπεδα ζωής, αυτό μπορεί να επηρεάσει τις θέσεις των Ευρωπαϊκών πόλεων. Όσο περισσότερες χώρες γίνονται βιώσιμες, τόσο πιο κοντά στην ευρωπαϊκή ποιότητα ζωής θα βρισκόμαστε, κάτι που τελικά είναι μια θετική εξέλιξη για τον πλανήτη. Ο Economist καταλήγει ότι η μίμηση είναι η πιο άμεση μορφή κολακείας.

δειτε ακομα

δειτε ακομα