ΡΑΑΕΥ: Αξιολογώντας Τεχνολογίες Δέσμευσης και Αποθήκευσης Άνθρακα

Η ΡΑΑΕΥ επικεντρώνεται στη διερεύνηση τεχνολογιών, στρατηγικών και βέλτιστων πρακτικών για τη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα στην Ελλάδα.

Μια πρόσφατη απόφαση της αρχής ενέκρινε τη χρηματοδότηση μιας μελέτης για τις τεχνολογίες δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα, προκειμένου να εξεταστεί η αποτελεσματικότητα τους στη χώρα μας.

Η απόφαση λήφθηκε μετά από αίτημα του Τμήματος Ασφάλειας Εφοδιασμού και Διαχείρισης Κρίσεων της ΡΑΑΕΥ.

Σύμφωνα με την ανάλυση, η επίτευξη των κλιματικών στόχων προϋποθέτει τη χρήση τεχνολογιών όπως η δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα (CCS), ώστε να μειωθούν οι εκπομπές CO2.

Η διαδικασία δέσμευσης περιλαμβάνει την εγκατάσταση ειδικού εξοπλισμού και εξαρτάται από παράγοντες όπως η βιομηχανία και το κόστος.

Ευρωπαϊκή κατεύθυνση

Η ΕΕ αναγνωρίζει την τεχνολογία CCS ως καθοριστική για την επίτευξη μηδενικών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου μέχρι το 2050. Μέσω της Οδηγίας 2009/31/ΕΚ, έχει θεσπίσει νομικό πλαίσιο για την ασφαλή γεωλογική αποθήκευση CO2.

Καθώς εξετάζεται το δυναμικό αποθήκευσης CO2 στην Ελλάδα, είναι κρίσιμο να αναπτυχθεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο εφαρμογής της τεχνολογίας CCS, που θα υποστηρίξει την κατανόηση και την ουσιαστική εφαρμογή αυτών των καινοτόμων λύσεων.

Έτσι, η ΡΑΑΕΥ ενέκρινε δαπάνη συνολικού ύψους 31.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ) για τη μελέτη και ανάλυση των σχετικών τεχνολογιών.

δειτε ακομα

δειτε ακομα